Saturday, October 6, 2007

Un pic de geografie - Australia

Astazi vom face putina geografie. Sunteti gata?


Australia este formata din 6 state (Queensland, New South Wales, South Australia, Tasmania, Victoria, Western Australia), 2 teritorii mari (Northern Territory, Australian Capital Territory) si mai multe teritorii mici (Norfolk Island, Christmas Island, bla bla Island, ati inteles, nu? ... + Australian Antarctic Territory). Toate astea au devenit federatie in 1901. Din cate stiu eu, un teritoriu e similar cu un stat, doar ca Parlamentul Commonwealth e mai puternic decat parlamentele lor locale.

In total Australia are vreo 21 milioane de locuitori si o suprafata de peste 7 milioane si jumatate de km². Asta inseamna ca numai noua 4 ne revin peste 1,5 km² (o ferma maricica, acolo). Daca mai vine si fam. Cristea, facem de-o rezervatie. Ganditi-va ca numai Queensland (care nu e cel mai mare dintre state) e de 7 ori mai mare ca suprafata ca si Romania. Iar ca populatie cam jumatate din Transilvania.

In secolul 17, englezii au ajuns pe aici, au numit coasta de est New South Wales si au proclamat-o teritoriu britanic. Un fel de „ce-am gasit, al meu sa fie”. Dupa aceea am facut colonii de detinuti si si-au adus aici toata pleava societatii, practica ce s-a oprit secolul urmator, datorita protestelor locuitorilor, care nu erau prea fericiti de musafirii nepoftiti. Intre timp, s-a micsorat si numarul de aborigeni (sa aiba vreo legatura cu musafirii?). A mai urmat o perioada de populare masiva cand s-a descoperit aur. Si ultima, acum, cand au venit romanii :)

In legatura cu statele, nu stiu care-s mai meseriasi, asa ca fiecare e cu oala lui. Adica alte legi, alt sistem educational, medical, etc... Unii schimba ora, altii nu. Cel mai distractiv mi se pare ca au standarde diferite la sinele de cai ferate. Astia din Queensland au zis ca ei au multe tunele si nu pot sa faca sinele ca ceilalti, ca nu-i economic. Fiecare are scuza lui de ce nu a facut ca vecinul. Iar acum, chiar daca ar vrea sa ajunga la un numitor comun, nu mai pot schimba toata infrastructura. Asa ca trenurile de marfa trebuie descarcate si incarcate in altele la granita :). In Queensland am auzit ca este totusi 1 linie pe standardul din New South Wales!

Alta chestie pe care n-au putut pica de acord e cu cursele de cai. Cursele de cai sunt foarte populare pe aici, australienii sunt extrem de pasionati, se uita si pariaza. Dar se pare ca in unele state caii fug intr-o directie, iar in altele in cealalta. Imi inchipui ce derutant trebuie sa fie pt un cal care ajunge sa concureze in alt stat :). Apropos... perioada asta e carantina la cai (de vreo 8 saptamani si nu s-a terminat inca), pentru ca este un soi de gripa de cai si, spre dezamagirea pariorilor, s-au suspendat toate cursele din Queensland. Asa ca strang oamenii din dinti si se uita la cursele din celelalte state.

Si de curand am mai aflat ceva. Eu stiam ca ambulanta nu e gratis in Australia. Daca ajungi sa o chemi si nu ai o asigurare privata ca sa acopere asta, platesti bani grei. Asa e, insa cu 2 exceptii: Queensland si Tasmania, unde e inclusa in Medicare (asigurarea de baza de sanatate). Sper insa sa nu profitam niciodata de facilitatea asta. Acelasi lucru va doresc si voua...

Sanatate maxima,
Alina

1 comment:

Anonymous said...

Ciudata chestia cu platitul ambulantei. Cum functioneaza? Mergi pe strada, vezi un om ca i se face rau. Ce faci? Chemi salvarea. Aia vin, iau omul, il duc la spital si dupa ce-l reanimeaza ii dau factura? Si daca ala nu vrea sa plateasca fiindca el n-a chemat salvarea ce se intampla? Te dau pe tine in judecata sa platesti salvarea sau cum?
Greti