Sunday, October 9, 2011

4-Hour Workweek (Saptamana de lucru de 4 ore) – Tim Ferriss

Asta e prima carte pe care am citit-o din lista celor 8 carti (vezi postul anterior)

As vrea sa fac o analiza a cartilor citite si as vrea sa ma opresc asupra a 10 idei din fiecare carte care mi s-au parut mai interesante, apoi sa prezint cateva in blog-ul acesta (urmand  sa revin cu eventuale alte articole, in care sa vorbesc si despre restul ideilor).

De asemenea, o sa incerc sa citesc cartile folosindu-ma de tehnica despre care am discutat in postul anterior: de cei 5 pasi de citire a unei carti (Pregatire – Previzualizare –Citire pasiva – Citire activa – Citire selectiva).

Fiind prima carte, am citit-o putin altfel (cand m-am apucat sa o citesc nu stiam de sistemul celor 5 pasi, asa ca am citit-o “normal” (adica din doasca in doasca), insa am recitit-o folosind sistemul mai sus amintit si o sa ma folosesc de acest lucru sa expun ideile din aceasta carte.

Ma gandesc ca poate o sa folosesca cuiva notitele astea (macar ca un termen de comparare, daca citeste aceeasi carte si vrea sa faca sa urmeze acelasi sistem).

Pasul 1: Previzualizare (durata 2:47 minute)
Intrebare: Ce stiu deja despre carte/autor/subiect?
Raspuns:
  1. Stiam despre Tim Ferriss ca este investitor in companii care sunt la inceput (angel investor), ca este autor (deh ... doar citeam cartea lui, nu-i asa?) a doua carti care au ajuns ambele #1 Best Seller-uri la New York Times, ca este din cand in cand invitat sa lectureze la universitatea Princetown, ca este speaker (chiar zilele astea impreuna cu Richard Branson o sa fie key-speakers la o conferinta in Melbourne), ca a castigat campionatul mondial de tango dupa doar 6 luni de antrenamente, etc.
  2. banuiam ca, probabil, o sa atinga ideea de a munci mai destept in loc de a munci mai din greu (work smarter, not harder)
  3. delegarea taskurilor, geo-arbitrage, asistenti virtuali
  4. sa muncesti de la distanta
  5. sa fii mai productiv
  6. ca, probabil, o sa gasesc cateva site-uri interesante de studiat
Majoritatea raspunsurilor astea le-am stiut uitandu-ma la o prezentare pe care a facut-o la TED (vezi link) + cateva articole de pe blogul lui (http://www.fourhourworkweek.com/blog/)

Pasul 2: Previzualizare (6:15 minute)
Intrebare: Ce vreau eu sa stiu?
Raspuns:
  1. cum sa iti “antrenezi” seful sa valorizeze mai mult productivitatea ta si sa te lase sa lucrezi de acasa
  2. cum sa automatizezi "cash flow muses"
  3. mai multe despre cultivarea ignorantei selective
  4. ce inseamna D.E.A.L (N.R. deal = afacere, daca ar fi sa traduci din engleza)

Pasul 3: Citire pasiva

Sublinieri cu markerul + cateva semne de exclamare ...pentru identificarea ideilor principale

Pasul 4: Citire activa

Idei principale:
  1. D.E.A.L – Definitie – Eliminare – Automatizare – e(L)iberare (Liberation)
  2. Legea lui Pareto
  3. Legea lui Parkinson
  4. Crearea unui produs
  5. Nu oferi prea multe posibilitati de alegere
  6. Cum sa iti dai demisia
  7. Mini-retirement (N.R. pensionare temporara)
  8. Low information diet (N.R. Cura cu informatie putina)
  9. Umplerea vidului
  10. Citate si site-uri utile

Pasul 5: Citire selectiva

Odata identificate ideile care mi s-au parut mai interesante, mi-am alocat 10-20 de minute in recitirea mai amanuntita a lor. 
Astazi o sa vorbesc despre primele trei:
  1. D.E.A.L – Definitie – Eliminare – Automatizare – e(L)iberare (Liberation)
In intreaga carte vorbeste despre doua notiuni: notiunea de New Reach (NR), care probabil ca s-ar traduce cu “Noii Bogatasi” si notiunea de Lifestyle Design (LD) (design-ul vietii).

De fapt, intreaga carte incearca sa ne prezinte cum a ajuns el de la 14 ore de lucru pe zi (si un salariu anual de 40.000 de dolari) sa lucreze doar 4 ore pe saptamana pentru un salariu lunar de 40.000 de dolari.

El face o afirmatie care mi s-a parut interesanta: Oamenii ,de fapt, nu vor sa devina milionari, ei vor sa experimenteze ceea ce ei cred ca doar daca ai milioane de dolari poti sa iti permiti sa iti cumperi.

Acronimul D.E.A.L e, de fapt, procesul de a deveni un membru al NR, un proces pas cu pas pe care poti sa il folosesti ca sa te “re-inventezi”.

   D de la Definitie – introduce noile reguli si scopul a unui joc nou. Iti explica cine sunt NR si ce fac ei.

   E vine de la Eliminare – vorbeste despre faptul ca este posibil sa realizezi mai multe, facand mai putine lucruri, vorbeste despre diferenta dintre a fi eficace (effective), adica de a face lucrurile care te duc mai aproape de telurile pe care ti le-ai propus in viata vis-a-vis de a fi mai eficient (adica de a realiza un anumit task in cel mai economic mod posibil).

Sunt prezentate doua truisme:

a.      Daca faci foarte bine ceva care nu este important, nu o sa il faca sa fie important.
b.      Daca un task dureaza foarte mult timp, nu il face sa fie si important.

 Mai vorbeste despre legea lui Pareto (o sa vorbesc despre ea mai jos), despre ignoranta selectiva, despre cum sa iti dezvolti o cura de “cat mai putina informatie” inghitita, altfel spus despre ignorarea lucrurilor ne-esentiale. Aceasta sectiune furnizeaza primul din cele trei ingrediente din LD (Life Design): timpul.

   A vine de la Automatizare – cum sa iti pui venitul pe pilot automat folosindu-te de arbitraj geografic, outsourcing si “regulile ne-deciziilor”. Aceasta sectiune furnizeaza al doilea ingredient: venitul.

   L vine de la Liberation (Eliberare) -  e introdus conceptul de mini-retirement (pensionare temporara) si despre cum sa iti extinzi orizontul (si de ce nu ... sa vizitezi lumea). Aceasta sectiune furnizeaza ultimul ingredient: mobilitatea.

Asadar ,cine sunt “Noii Bogatasi”, acei NR, si prin ce se deosebesc ei de “Bogatasii normali” (BN - trebuie sa recunosc ca eu am venit cu denumirea asta), acei oameni care lucreaza o viata intreaga, care stang bani pana la pensionare, ca la sfarsit sa isi dea seama ca viata a trecut pe langa ei.

In carte ne este prezentata o comparatie:

BN: Sa lucrezi pentru tine.
NR: Sa ai pe altii care lucreaza pentru tine.

BN: Sa lucrezi doar cand ai chef.
NR: Sa eviti munca doar de dragul muncii si sa lucrezi “inteligent”, adica cu minimum de efort sa obtii efectul maxim.

BN: Sa te pensionezi repede (cat mai tanar cu putinta).
NR: Sa iti distribui perioadele de relaxare si aventura (mini-retirement) pe tot parcursul vietii, la intervale regulate si sa recunosti ca inactivitatea nu trebuie sa fie “tinta finala”. Sa faci ceea ce iti place, asta e tinta finala!

BN: Sa iti cumperi tot ce iti doreste inima.
NR: Sa faci tot ce ai vrea sa faci si sa fii tot ceea ce iti doresti sa fii. Daca aici incluzi si cateva “obiecte” sau “gadget-uri” e ok, insa ele sa fie mai mult bonusuri, nu scop in sine.

BN: Sa fii sef in loc de angajat, sa fii la putere.
NR: Sa nu fii nici sef, si nici angajat ... ci proprietar. Sa fii proprietarul trenurilor, insa sa ii lasi pe altii sa se asigure ca merg la timp.

BN: Sa faci o caruta de bani.
NR: Sa faci o caruta de bani avand scopuri precise si vise pe care vrei sa le implinesti. Pentru ce muncesti?

BN: Sa ai mai mult.
NR: Sa ai mai multa calitate in viata si mai putina dezordine

2. Legea lui Pareto 
Prima data am auzit de aceasta lege de la tatal meu. Este cunoscuta si sub numele de legea 80/20, care a fost inventata de un economist italian, Vilfredo Pareto, care a trait intre anii 1848 – 1923.

Pe scurt, ea poate fi sumarizata astfel: 80% din obiective sunt atinse cu 20% dintre mijloace.

 Alternative ale acestei legi pot fi:
a.       80% din consecinte sunt provocate de 20% din cauze.
b.      80% din rezultate sunt generate de 20% din efort si timp.
c.       80% din veniturile unei companii provin din 20% din produse si clienti, etc.
Sunt doua intrebari pe care ti le poti pune zilnic:
  1. Care sunt cele 20% surse care cauzeaza 80% din problemele din viata noastra?
  2. Care sunt cele 20% surse care au ca rezultat 80% din rezultatele noastre pe care le asteptam si care ne dau satisfactie?
    Scopul este sa identificam aria in care suntem ineficienti si sa o eliminam si, de asemenea, sa identificam punctele noastre forte si sa le multiplicam. Sa nu mai lucram doar de dragul de a munci (alt acronim: work for work – W4W).

Faptul ca suntem ocupati e si acesta o forma de lene – lenea de a gandi si de a actiona haotic.

Daca suntem coplesiti cu ce ni se intampla zilnic la serviciu este cateodata la fel de neproductiv ca si cand nu am face nimic si este cu mult mai neplacut. Tatal meu are o vorba: Decat sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba. :)

Trebuie sa te focusezi pe cateva lucruri importante si sa le ignori pe celelalte. Acest proces de identificare si focusare pe lucrurile importante e un proces de durata, care o sa iti ia probabil cateva luni.

Este usor sa te lasi prins in valtoarea evenimentelor, insa trebuie sa tinem minte ca lipsa timpului e de fapt lipsa prioritatilor din viata noastra.
 
 3. Legea lui Parkinson

 "Work expands so as to fill the time available for its completion." (N.R. Munca se extinde sa umple timpul alocat completarii ei)

De multe ori am reusit sa fac mai multe lucruri cand am fost “strans” cu timpul, decat atunci cand am avut cateva zile sa termin un task.

Aceasta lege se poate extinde practic si la alte lucruri din viata noastra (daca avem o debara mai mare, o sa gasim destule lucruri ca sa o umplem, sau atunci cand castigam mai mult, tindem sa cheltuim mai mult, etc)

Produsul final cu deadline-ul mai strans are de cele mai multe ori aceeasi calitate, sau chiar o calitate superioara, decat a celui care durata mai lunga de dezvoltare. Poate asta se datoreaza faptului ca suntem nevoiti sa ne focusam atentia mai mult pentru terminarea task-ului care trebuie terminat urgent.

Pentru a ne creste productivitatea avem doua abordari la dispozitie, fiecare parca e inversarea celeilalte:
  1. Reduceti task-urile si fa-le doar pe cele importante pentru a scurta timpul de lucru (80/20)
  2. Micsoraza timpul de lucru pentru reduce task-urile si a fi nevoit sa le faci pe cele importante.
Cred ca cea mai buna solutie e o combinatie a celor de sus: identifica acele cateva task-uri critice care contribuie cel mai mult la venitul tau si programeaza-le astfel incat sa le executi intr-un timp cat mai scurt.

Chiar daca stii ce este important, daca nu ai un termen limita care sa te forteze sa te focusezi asupra lui, o sa apara alte task-uri care sa iti cosume timpul, astfel ca la sfarsitul zilei sa te trezesti ca nu ai terminat nimic din ce ti-ai propus.

Sunt cateva intrebari care ar trebui sa ni le putem punem de-a lungul zilei de lucru:

  • Sunt productiv sau doar activ? Sau ...
  • Inventez eu lucruri pe care “trebuie” sa le fac doar ca sa evit sa fac ceea ce e intr-adevar important?
Pentru a avea mai mult timp trebuie sa facem mai putine lucruri si de aceea trebuie sa ne definim doua liste: o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le facem (to-do list) si o a doua lista cu lucrurile pe care nu trebuie sa le facem (a not to-do list).
  • Care sunt 20% dintre sursele care imi provoaca 80% din probleme si neplaceri?
  • Care sunt 20% din surse care imi provoaca 80% din telul propus si care imi provoaca o senzatie de fericire?
Ca sa poti sa iti pui task-urile pe care le aveai programate astazi in una din cele doua liste, Tim Ferriss iti propune sa te gandesti la niste cazuri ipotetice:
  •   Daca ai avea un atac de cord si trebuie sa lucrezi doar doua ore pe zi, ce taskuri ai face?
  •   Daca ai avea un pistol pus la tampla si ai fi fortat sa reduci 4/5 din diferitele activitati care iti consuma timpul, pe care dintre ele le-ai elimina? (email-ul, telefoanele, conversatiile cu tovarasii de la birou, sedintele???)
  •  Care sunt primele trei activitati pe care le faci ca sa iti umpli timpul si sa iti dea senzatia ca esti productiv?
  •  Care sunt 20% din oamenii care iti produc 80% din placere si care te trag inainte si care 20% din oameni iti produc 80% din senzatia de neplacere odata ce discuti cu ei?

Ne trezim ca petrecem o gramada de vreme cu oameni care ne “otravesc” cu pesimismul lor, trandavie si cu asteptari marunte despre ei si despre lumea lor inconjuratoare.

E dureros sa te gandesti ca trebuie sa renunti la cateva activitati/oameni care nu te trag inapoi in viata, insa tu esti valoarea medie a 5 prieteni apropiati ai tai, asa ca nu subestima efectele prietenilor care sunt pesimisti, fara ambitie sau dezorganizati. Daca cineva nu te ajuta sa devii mai puternic, poate te face sa fii mai slab.

Nu vi s-a intamplat ca de fiecare data cand discutati cu cineva sa te simti “down” (jos) si sa nu iti poti explica de ce? Parca m-am saturat de barfele unora, de micile rautati si invidii.

La polul opus exista oameni care parca te fac sa te simti mai bine in pielea ta dupa fiecare discutie cu ei (fie ca te asculta, fie ca iti spun un cuvant de incurajare, fie ca impartasesc cu tine cateva experiente din viata lor care sa te faca si pe tine sa iti doresti sa fii mai bun, sa faci mai mult cu viata ta).

Ar trebui sa iti petreci timpul mai mult cu acestia din urma si sa renunti (sau macar sa reduci) timpul petrecut cu omuletii din prima categorie.

Sfaturi pentru a fi mai podructiv:
  •   Invata sa te intrebi: “Daca acesta ar fi singurul lucru pe care sa il fac azi, as fi multumit cu ziua mea?”
  •   Pune-ti un reminder (sau un Post-Note pe calculator) care sa iti apara de trei ori pe zi cu urmatoarea intrebare: “Inventezi lucruri pe care le ai de facut ca sa eviti ceea ce este important?”)
  •   Nu incerca sa faci mai multe lucruri deodata (don’t multitask) Facand mai multe lucruri poate o sa ti se para ca esti mai productiv, dar de fapt reusesti sa faci mai putin. Fixeaza-ti maxim doua task-uri importante pe zi si fa-le complet separat unul de altul de la inceput pana la sfarsit. Evita orice distragere a atentiei pana cand le termini.
  •   Foloseste legea lui Parkinson sa faci mai multe intr-un timp mai scurt. Micsoreaza programarile si deadline-urile ca sa te oblige sa iti focusezi atentia, in locul povestilor nesfarsite si al amanarilor. Pentru a avea un countdown timer folositi e.ggtimer.com (sau www.e.ggtimer.com/5min).
Deocamdata ma opresc aici cu analiza cartii.

Happy reading!
Dorin

P.S. Urmatoarea carte: Dezvoltarea increderii copilului tau (Building Confidence in you child) - Dr. James Dobson

1 comment:

Cimpoesu said...

Frumoase informatii, o sa le asimilez cu placere pana imi intra in personalitate. Cat despre carte, dabea astept sa o citesc. Numai bine