Friday, November 11, 2011

Remembrance day - 11/11/11


 In fiecare an in ceasul al 11-lea a zilei a 11-a, a lunii a 11-a (11 a.m. 11 noiembrie) se tine un moment de reculegere, in toate tarile din Commonwealth, pentru toti militarii care au cazut pe front, azi implinindu-se 93 de ani de cand s-a incheiat primul razboi mondial.

Aceasta zi se mai numeste si Poppy Day (ziua macului), aceasta floare (si nu calculatorul Apple) a devenit simbolul Zilei Amintirii datorita poeziei „In Flanders Fields”. Se spune ca o multime de astfel de flori au umplut campurile de lupta ale Flandrei (sudul Belgiei si nord-vestul Frantei) in primul razboi mondial, si culoarea rosu aprins simbolizeaza sangele varsat pe front.

Poezia aceasta a fost scrisa de un doctor canadian, locotenet-colonelul John McCrae, in data de 3 mai 1915, dupa ce a asistat la moartea celui mai bun prieten de-al lui. El insusi a murit de pneumonie in 1918 tot pe front.

Aceasta poezie, scrisa pe o fila din carnetelul doctorului, a fost rupta si aruncata chiar de autor ... si chiar si asa mototolita a ajuns sa fie, dupa ce a fost "salvata" de un camarad si transmisa revistei "Punch" spre publicare,  ''cel mai popular poem al primului război mondial''.

Cautand pe Internet am dat de un blog al unui roman, Claudiu Val,  care a tradus aceasta poezie si a scris mai multe lucruri interesante despre istoria ei (vezi link). Sper sa nu se supere daca o sa o public si eu:





În câmpiile Flandrei, macii flutură-n vânt,
Printre şiruri de cruci, peste-al nostru mormânt.
Mai zboară sub cer ciocârlia-ndrăzneaţă,
Însă cântecul ei, simfonie măreaţă,
De bubuitul de tunuri e-nfrânt.

Noi am murit. Câteva zile doar sînt
De când ne bucuram de amurg şi dimineaţă.
Iubeam, eram iubiţi, şi-acum suntem pământ,
În câmpiile Flandrei.

Cerem urmaşilor, cu legământ:
Luaţi torţa din braţul nostru frânt
Şi purtaţi-o spre victoria măreaţă!
De nu, ne-am săvârşit degeaba din viaţă,
Şi degeaba macii flutură-n vânt,
În câmpiile Flandrei.

Imi place ca australienii, chiar daca nu au avut parte de razboaie sangeroase pe teritoriul tarii, nu isi uita eroii si au doua sarbatori anuale (Rememberance day si ANZAC day) in cinstea lor.


O lectie de invatat si pentru noi, romanii, caci nu stiu daca mai sarbatorim ziua de 23 August 1944 asa cum se cuvine.

Dorin


No comments: