Monday, November 21, 2011

Cartea nr. 5: Acum vorbesti "limba mea" de Gary Chapman

Weekendul care a trecut l-am petrecut cu trupa mea intr-o statiune frumoasa din Gold Coast.

Insa, pe langa baie, surf si mult soare, m-am delectat si cu citirea celei de a cincea carti din seria celor 8. Asta a facut sa merg la culcare sambata dimineata la ora 4 a.m., ca sa fiu trezit de pitici si dus la o plimbare pe faleza la ora 5:30. Nu regret nimic, caci am pus mana pe inca o carte foarte interesanta.

O sa incerc sa scriu aici doar cateva idei din ea, caci in saptamana asta trebuie sa termin restul cartilor, si in seara asta mai am planificate inca 50 de pagini din cartea lui Zig Ziglar - Dincolo de varf (Over the top).

Sa revenim la cartea lui Chapman. La fel ca cea mai cunoscuta carte a lui, "Cele 5 limbaje ale dragostei", si aceasta se ocupa cu problemele care pot aparea intr-o casatorie in care comunicarea nu merge cum trebuie.

Nu e suficient sa comunicam cu persoana iubita, trebuie sa fim atenti si cum o facem.

Chapman identifica 4 sabloane "nesanatoase" ale comunicarii, ele fiind ilustrate prin diferite pasari:

1. Porumbelul - vreau pace cu orice pret!

Acesta e sablonul in care unul din parteneri incearca sa fie impaciuitor astfel incat sa nu starneasca mania celuilalt. Astfel "porumbelul" intotdeauna incerca sa impace pe cealalta persoana, adesea scuzandu-se pentru orice lucru cat de mic care ar putea sa starneasca neplaceri partenerului. Aproape niciodata nu isi contrazice partenerul, indiferent de felul in care simte.

2. Soimul - e vina ta!

Soimul isi acuza partenerul de orice lucru. El e seful, e dictatorial, cel care conduce, cel care nu greseste niciodata.

3. Bufnita - "Hai sa fim rationali!"

Bufnita este Dl. sau Dna. Calm. Nu isi arata sentimentele, intotdeauna spune lucrurile potrivite, nu isi arata nici o reactie cand partenera nu are aceeasi parere cu el. E mai mult ca un computer decat o persoana. Iti da un raspuns logic pentru fiecare intrebare. Cu mult calm iti exlica totul despre ce ai intrebat (lucru care poate scoate din pepeni pe cel care a pus intrebarea :))

4. Strutul - Ignora si va disparea!

Strutul ignora actiunile si comentariile partenerului, mai ales daca acestea sunt in contradictie cu ale lui. Strutul rar raspunde direct la ceea ce a spus cealalta persoana. Daca raspunde, nu are un raspuns negativ, pur si simplu prefera sa nu spuna nimic. Schimba subiectul si muta discutia asupra unui alt lucru care nu are nici o legatura cu discutia anterioara.

Pentru ca sa transformam aceste sabloane nesanatoase de comunicare, care inevitabil aduc frustrare, putem considera urmatoarele idei:

a. In primul rand trebuie sa identificam sablonul. E normal sa nu putem schimba un lucru pana cand nu constientizam faptul ca acel lucru e nesanatos.

b. Trebuie sa admitem ca acest lucru nu ne ajuta in stabilirea unei intimitati in casnicia noastra.

c. Sa decidem ca vrem sa schimbam acest lucru. Multe din schimbarile pozitive din viata noastra se intampla pentru ca pur si simplu decidem ca vrem sa facem aceste schimbari.

d. Sa inlocuim vechiul sablon de comunicare cu unul nou.

e. Sa admitem cand gresim si ne intoarcem la vechiul obicei. Nici unul dintre sabloanele de mai sus nu se pot schimba peste noapte. O revenire la vechile obiceiuri nu inseamna un esec; e un proces normal care tine de schimbare.

O analiza periodica (era sa zic "regulata" :)) cu partenerul de viata este de ajutor. Fiti deschisi si intrebati-va partenerul: "Fii sincer cu mine. Am picat iar in vechiul meu obicei saptamana trecuta?"

Un alt lucru la fel de important ca si identificarea anumitelor patter-uri de comunicare este sa intelegem faptul ca exista diferite nivele de comunicare:

Nivelul 1. Vorbirea de pe coridor (N.R. Hallway talk) - "Eu sunt bine, tu cum esti?"

Tin minte ca m-a surprins acea politete a americanilor (si australienii sunt la fel) cand in fiecare dimineata te intampina cu aceleasi vorbe: "Buna. Ce mai faci?"

Tot asa de surpins am fost atunci cand m-am prins ca de fapt aceasta intrebare asteapta intotdeauna acelasi raspuns: "Eu sunt bine. Multumesc. Tu?", "Si eu sunt bine". Tot acest schimb de replici dureaza 5 secunde si se desfasoara in timp ce trecem unii pe langa altii ...

Nivelul 2: Vorbirea gen reportaj (N.R. Reporter talk) - "Doar spune-mi faptele!"

In acest al doilea nivel tot ce se prezinta sunt faptele: cine, ce, cand, unde, cu cine. Ii spui persoanei cu care povestesti ce ai vazut sau auzit, cand si unde s-a intamplat lucrul respectiv, insa nu impartasesti nicio parere personala.

Nivelul 3: Nivelul vorbirii intelectuale (Intellectual talk) - "Stii ce cred?"

La acest nivel noi prezentam parerile noastre, interpretarile sau judecatile asupra unui lucru. In special barbatii au mereu solutii asupra oricarei probleme pe care nevestele vor sa o discute. John Gray vorbea in cartea sa "Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus" de faptul ca tendinta noastra e sa ne punem palaria de Mr. Fix-It (N.R. Domnul Fixeaza tot).

La acest nivel apar "problemele". Daca persoana cu care povestesti iti impartaseste ideile, atunci discutia continua. Daca insa persoana are o reactie negativa referitor la ceea ce incerci tu sa comunici (fie verbal, fie printr-o expresie a fetei), atunci o sa incerci probabil sa inchei subiectul si sa discuti despre un altul care nu e asa de sensibil.

Nivelul 4: Vorbirea emotionala (Emontional talk) - "Stai sa iti spun eu ce simt!"

Ne putem simti raniti, dezamagiti, nervosi, fericiti, tristi, singuri, etc. Astea sunt cuvintele pe care le folosim la acest nivel.

Distanta dintre nivelul 3 si 4 poate sa fie uriasa. Daca eu impartasesc cu tine ceea ce simt si tu nu esti de acord, poti sa te simti ranit, dezamagit, sau poti sa fii furios pe mine. In situatia asta poate ca nu o sa mai vreau sa impartasesc niciodata ceea ce simt cu tine.

Riscam mai mult cand comunicam la acest nivel, dar pe de alta parte avem sanse mai mari sa stabilim un nivel de intimitate mai mare intre noi.

Nivelul 5: Adevarata comunicare, sincera, dragastoasa (Loving, genuine true talk)- "Hai sa fim cinstiti!"

Acesta e probabil nivelul pe care putem cladi o casnicie solida care are un grad inalt de intimitate. Acest nivel ne permite sa vorbim de adevar .. in dragoste. E nivelul in care suntem deschisi, cinstiti, insa fara sa condamnam. Ne da sansa sa avem libertatea sa gandim diferit si sa fim diferiti. In loc sa ne condamnam unul pe celalalt, incercam sa intelegem gandurile persoanei iubite, prin ceea ce trece ea, vrand sa crestem impreuna in ciuda diferentelor dintre noi.

Mama, ce frumos suna nivelul 5! Mi-as dori si eu sa fiu cu Alina numai in acest nivel! Dar cred ca pe cat e de frumos e si de .. hai sa nu zic greu, sa zic "challenging", de provocator.

Voi la ce nivel... comunicati cu persoana iubita?

Inchei aici post-ul asta, lasandu-va cu speranta ca veti vrea sa va imbunatatiti comunicarea cu jumatatea voastra si avand convingerea ca facand acest lucru o sa aveti o casnicie mai durabila, o sa fiti ca "doua boabe intr-o pastaie", lucru care mi-l doresc si eu in casnicia mea!

Dorin

No comments: