Sunday, November 6, 2011

Contractul … si ratusca de 1,2 milioane de dolari

Acum trei saptamani am incheiat un contract cu Mihai, baiatul meu de 10 ani, un fel de experiment care s-a dovedit un real succes.

Acest contract are 5 puncte care trebuiau indeplinite pentru a fi respectat. Lucrurile pe care s-a angajat sa le faca sunt urmatoarele:

1.  Sa termine de citit o carte de peste 300 de pagini.
2.  Sa faca practica de 6 ori pe saptamana la vioara (15 minute pe zi) si la pian (30 minute pe zi).
3.  Sa isi faca tema la scoala.
4.  Sa isi pastreze camera curata (si o sa fie verificat de doua ori pe zi, o data inainte de a pleca la scoala si inca o data dupa-masa).
5.  Sa aiba grija ca "planta lui" sa fie udata.

Ieri a fost data cand contractul a incetat. Contractul pentru ca sa fie respectat trebuia ca sa aiba o rata de succes de minim 95%.


Toate activitatile au fost facute la timp (mai putin curatul intr-o dimineata de sambata inainte de a merge la inot).

Nu numai ca le-a facut, insa a citit inca trei carti in plus in astea trei saptamani (trebuie sa imi zica si mie secretul cum face), a repetat cateva zile la vioara, chiar daca a avut o coarda rupta (si am fost surprins sa vad ca a sunat chiar bine, caci s-a folosit de coarda urmatoare si a incercat sa prinda aceeasi nota, mutandu-si degetele ceva mai sus), a castigat medalia de argint la un concurs cu orchestra scolii (la un festival de muzica organizat pentru toate scolile din Brisbane).

Tot din ciclul a incepe a-i plasa tot mai multe responsabilitati, a trecut cu brio si testul de a veni o data pe saptamana singur acasa si a-si face temele (sau sa citeasca). Asadar, de acum incolo, in mod oficial o sa aiba o  dupa-masa in care are program de voie si nu mai trebuie sa mearga la after-school.



Iar ca si rasplata pentru contractul asta a fost ca azi intrega familie a mears sa sarbatoreasca impreuna aceasta reusita a lui Mihai la Gold Coast, dandu-se intr-o barca-autobuz: Aqua-duck :)

A fost una din cele mai placute experiente, caci pe langa faptul inedit de a ne da cu o ambarcatiune amfibie, am aflat o gramada de lucruri despre acest oras (al 6-lea ca marime din Australia, un punct de atractie pentru milioane de turisti...un fel de Mamaia a noastra).

Astfel am aflat ca unul din cele 40 de hoteluri zgarie-nori care au aparut in ultimii cativa ani are, de exemplu, cel mai rapid ascensor din lume (poti ajunge la etajul 77 in mai putin de 43 de secunde), sau ca am baut o cafea la Palatul Versace intr-o ceasca pe care, daca vrei sa o cumperi, ai da 250 de dolari (N.R. cafeaua a costat 7 dolari).


De asemenea am vazut cateva ambarcatiuni ale unor oameni de succes din Australia (care pentru privilegiul de a le avea ancorate aici platesc pana la 1,100 de dolari pe saptamana … peste 50,000 de dolari pe an).
Am mai vazut casa de vacanta a lui Bill Gates pe care o are aici (si alte doua case de o parte si de alta pe care le-a cumparat probabil ca sa aiba putin mai multa intimidate, toate trei evaluate la 28 milioane de dolari), si casa de vacanta a lui Jackie Chan, actorul din ultimul Karate Kid.

Si copiii s-au bucurat (nu numai copilul din mine), mai ales ca i-a lasat si pe ei sa o conduca pe ocean. Probabil ca e cea mai scumpa jucarie pe care au condus-o pana acum: 1,2 milioane de dolari.

Well done Michael! Great work!

Dorin

No comments: