Sunday, November 25, 2007

Dar eu cu cine votez?

Astazi (sambata) au fost alegeri si in Australia.

Tocmai am trecut prin prima campanie electorala. Acum e cam mult spus am trecut, ca noi nu ne prea uitam la TV. Asa numai cat am vazut pe strazi cum se agita lumea, am primit pliante cu candidatii si i-am mai auzit pe colegi certandu-se pe probleme de politica.

In principiu, ce am inteles eu: ca se alege prim ministrul (nu este presedinte) intre John Howard (actualul prim ministru - liberal) si Kevin Rudd (labour – astia sunt de stanga, gen socialisti). Howard tot zice ca iese la pensie, dar pana acum nu s-a tinut de cuvant. Cica si acum, dupa ce trec alegerile, vrea sa plece si sa-l lase pe altul. Mi se pare cam ciudat cum candideaza si dupa aceea se retrage, probabil nr. 2 n-ar avea sanse daca ar candida direct el. Asta e primul motiv de bataie in tactica laburistilor. E un spot electoral cu o tipa care zice: „Mr Howard, inteleg ca daca te aleg pe tine, pleci si in locul tau vine Costello... care nu-mi place... pe mine m-ai pierdut”.

Din cate am vazut, nu-i diferit mult de Romania. Mi se par atacurile mai directe, tot timpul se leaga unii de altii si nu mi se pare nici unul dintre ei sincer (nici macar cat aia din Romania, daca va puteti imagina asa ceva). Poate ca venind dintr-o alta cultura, nu facem parte chiar din publicul tinta al campaniilor si vedem cu alti ochi tot ce intampla. Poate ca australienilor li se pare altfel ce vad in media.

Ce e interesant e ca votul este obligatoriu. Nu poti sa n-ai chef sa mergi la vot, decat daca vrei neaparat ca iei amenda (parca $500 am auzit ca te costa sa fii „deosebit”). Si la fel, ca cetatean, esti obligat, daca te cheama sa faci parte dintr-un juriu (la procese), sa lasi tot si sa mergi. Asa ca, vrand nevrand, si astazi toti stau la coada sa voteze favoritii. Vor fi si alegeri parlamentare. Iarasi sistemul de vot e mai special ca ai mai multe optiuni. De exemplu, pui ca prima optiune pe X, a doua pe Y si ultima optiune pe Z. Iar la numaratoare, poate fi de exemplu cazul ca pe X l-au pus la prima optiune 40% din alegatori, pe Y 30% si totusi castiga Y. Asta datorita faptului ca X a fost pus ca ultima optiune de o mare parte din cei 60% care nu l-au preferat. Asa mi-a explicat un coleg mie si mi se pare foarte interesant. Ar fi util si in Romania, sa ne protejeze votul de unele personalitati mai disputate (avem si noi falitii nostri :)).

Am vazut o emisiune cu gafe de-ale lor din campanie, cu Howard si Rudd. Unul s-a oferit sa ia in brate un copil si sa-i dea cu biberonul. Mare greseala, c-a inecat copilul si dupa aia, l-a plasat repede inapoi la maica-sa sa redreseze situatia. Graitoare situatie! Si mai erau niste copii pe niste scaunele din alea ca niste cescute care se invart. Si s-a dat prietenul copiilor sa-i invarta. Numai ca a rasturnat o cescuta si copilul urla de sub ea ca din gura de sarpe. Ziceau comentatorii: „Nu-ti fa griji, mr. Howard. Astia n-au oricum drept de vot!”

Saptamana trecuta am intalnit si pe un candidat. Mergeam adormita la lucru la 7 dimineata si cand ies din gara, ma intampina omuletii cu fluturasi. Eu le iau, zic „Thanks” si dau sa trec mai departe, dar unul insista si-mi zice: „I’m the candidate!”. Si-mi arata pe pliantul pe care tocmai mi l-a dat si-l aveam in mana: „That’s me, laughing” („Asta-s eu, razand”). Ce sa-i zis, ca-s emigrant si n-am drept de vot? I-am zis: „Thanks for this and good luck!”. Puteam sa-i zic: „Crede-ma, n-am va votez pentru nimeni altcineva”. Eram atunci mai in spiritul lor: nuantarea adevarului sa dea mai bine.

Trebuie sa mai recunosc ceva: desi am planificat sa merg la consulat si sa votez la alegerile din Romania, n-am facut-o. N-am mai citit mare lucru despre politica din Romania si fara emisiunile de analiza politica la care ma mai uitam din cand in cand acasa ma simt ca nu simt ce se intampla. Desi nu eram eu chiar telespectator fidel nici cand eram in Romania, mi-e dor cateodata sa vad un Nasul sau Marius Tuca. Mai au emisiuni la TV? Si de Teo si Carcotasi... mi se face cateodata de umorul nostru balcanic. Interesant cum difera simtul umorului. In general ar fi bine sa te abtii aici sa faci glume gen Romania, pot fi considerate offensive. Si pana nu te prinzi ce-i funny aici si ce nu, e bine sa te aberezi prea tare.

Revenind la alegeri... va anunt cine a iesit. Daca ies laburistii, ne asteptam sa creasca protectia sociala si sa investeasca mai mult in spitale si scoli publice. Daca ies liberalii, vor avantaja micile afaceri si familiile care lucreaza.

Vedem noi cum va fi. Vorba profului meu de romana din liceu, mr Filip, un tip tare destept: „O fi cumva... ca niciodata n-o fost nicicum”.

Cheers,
Alina

PS Pana sa apuc sa posteze blogul asta, au venit rezultatele alegerilor: a castigat Rudd si laburistii. Si iarasi am ajuns sub conducerea socialistilor...

No comments: