Wednesday, November 7, 2007

Australia revealed .... or „where the bloody hell are you?”



Am revenit cu povestea despre documentarul vazut saptamana trecuta.

Asa cum ii si numele documentarului, Australia mi s-a dezvaluit prin povestea narata de nimeni altul decat Russell Crowe, actorul care a devenit celebru pentru rolul jucat in Gladiatorul. Mi-am amintit ca am vazut o parte din documentar in Romania, insa atunci nu prea stiam mare lucru despre Australia (de ex. doar cu cateva luni inainte sa aplic pentru viza am auzit prima data de Brisbane, si tot ce stiam era legat de serpi veninosi, paianjeni, crocodili, rechini si canguri).

Daca aveti ocazia sa il vedeti, va promit ca o sa merite, caci combina partea educativa cu cinematografia si prezinta cateva din cele mai spectaculoase scene filmate vreodata in Australia.

Ce am aflat?

Acest documentar prezinta Australia ca o tzara a contrastelor: cea mai tanara natiune (a fost „revendicata” ca teritoriu britanic de James Cook in secolul 1770) are una din cele mai vechi populatii indigene (unii zic ca aborigenii is aici de peste 42.000 de ani!!!) ; o tzara care te captiveaza cu amestecul dintre pustiu si bogatie, de la viatza grea din zona arida din centru Australiei, pana la pamantul fertil si primitor din jurul coastelor scaldate de cele doua oceane.

Un sfert din populatie nu s-a nascut aici. Sunt peste 140 de nationalitati.



90% din suprafata Australiei e semi-arida sau desertica. Au si o zicala care cred ca se potriveste acestui fapt: “you either adapt or move on” (ori te adaptezi, ori mergi mai departe)
Insa aceasta regiunea arida (outback ii zice) e bogata in minereuri. Australia e cel mai mare exportator de carbune (mai mult de 35% din comertul international), de fier, de plumb, de diamante, de zinc. E pe locul al doilea la exportul de aur si uraniu si e pe locul trei la exportul de aluminiu.

90% din populatie traieste pe coastele Australiei. Am amintit in postul trecut ca sunt 11.000 de plaje si 800 de insule. Nu ii de mirare ca australienii au multe barci de agrement (una la fiecare 20 de locuitori).

Ca si natiune Australia se mandreste de viata sportiva pe care o duc locuitorii ei. Peste 90% dintre elevi stiu sa inoate. De asemenea ei pun mare pret pe ideea de competitie; Aici is o gramada de competitii de la concursuri de salvamari, la curse de camile, sau cai.
BTW ...azi a fost cel mai mare eveniment al anului. Melbourne Cup – un fel de super bowl al americanilor, cea mai mare cursa hipica din intreg sezonul (e decretata public holiday in Melbourne).

Jumatate din firma mea si-a facut planuri sa vada evenimetul de peste doua luni de zile. Cred ca nici un pub nu a mai avut loc liber azi in jurul pranzului.

Great Barrrier Reef (Marea Bariera de Corali) – e mai mare decat Italia. Are peste 600 de specii de pesti , fiind al doilea parc marin din lume, dupa Hawaii. Are peste 2 milioane de vizitatori anual, ceea ce face ca sa fie un „asset” important in economia australiana: doar din turism se incaseaza peste 5.1 miliarde de dolari australieni anual (atat s-a estimat ca s-a incasat in 2005). La astea poti sa mai adaugi inca un miliard care se obtine din pescuit anual.


Dingo fence – a fost construit intre 1880 si 1885 cu menirea de a tine cainii dingo in afara zonelor fertile din sud-est unde se cresteau (si cred ca se mai cresc si acum) oi. Are o lungime de 5,320 km si e cel mai lung gard construit de om. Cainele Dingo a fost adus in Australia acum vreo 3000 de ani si a ajuns sa devina o amenintare pentru fauna australiana (el e acuzat de elimiarea catorva specii de marsupiale carnivore, printre care si tigrul tazmanian, Thylacine).

Insa nu doar cainele Dingo a fost adus in Australia, ci si … camilele afgane. La inceput au fost aduse pentru lucru de catre afgani (probabil :) ..) si cand acestia au terminat treaba, in loc sa se intoarca cu ele inapoi, le-au lasat in libertate. Astfel in Australia exista cele mai multe camile afgane in libertate din lume.
Nu ii de mirare de ce Australia e in “carantina” si acum la granita, vamesii is foarte atenti sa vada ce vrei sa aduci in tzara. :)

Intreg documentarul poate fi sintetizat prin urmatoarea reclama pe care am vazut-o inca din Romania, reclama care te indeamna sa vizitezi Australia.

Asa ca se mai asteptati?! Haideti aici!
C-ya at the beach!

Cheers,

Dorin

No comments: