Friday, July 20, 2007

Pe dos sau pur si simplu.... altfel

E clar ca de o luna jumate stam cu capul in jos, dar asta e nu e totul. Am gasit o multime de lucruri in oglinda. Sa va zic numai cateva dintre ele:

Clasicul condus pe partea dreapta, cu cele ce vin impreuna cu el: trebuie sa te asiguri invers, semnalizezi cu dreapta, pornesti stergatoarele cu stanga, schimbi vitezele cu stanga. Raman pedalele la locul lor si prioritatea de dreapta. A, si daca iei masina de fabricatie europeana, soferul e (normal) in dreapta, dar stergatoarele si semnalizarea pot fi ca in Romania.

Usile au alt sistem de inchidere. Trebuie in principiu sa invarti cheia invers, dar nu ca in Romania odata, de doua ori, de trei ori, gata, ci faci o jumatate de miscare si revii inapoi (ca si cum n-ai fi inchis de fapt). Asa e la noi acasa.

Avem buton la usa care se invarte invers decat se invarteau in Romania.

In nord e cald, in sud e rece. Prin urmare nu se mai aplica metoda din clasa a treia cu cautatul nordului dupa cum creste muschiul pe copaci.

Soarele rasare repede, in cateva minute e sus pe cer si are o traiectorie deosebita de ce stiam eu. Da impresia ca e mai aproape de pamant. La ora 5 incepe sa se faca noapte si se inchid magazinele pe la 6. Joia si sambata sunt deschise mai mult. Nu am vazut non stopuri, iar ora nu se schimba, cum e in restul lumii ora de vara si de iarna. S-a pus problema, s-a votat in Parlament, dar se pare ca le place asa.

Cerul e tot timpul albastru, fara nori. Noaptea, pe cer n-are rost sa cauti Carul Mare si Carul Mic, ca nu-s. Mi se pare ca sunt mai multe stele ca acasa si mai stralucitoare. Iar faptul ca se vad e bine, inseamna ca nu e poluare.

Mos Craciun din vederile lor e in pantaloni scurti si face surf. De Craciun e cel mai cald si ziua cea mai lunga. Colegii mei zic ca erau tare derutati cand erau mici si vedeau filme sau desene animate americane cu Mos Craciun pe sanie si copii mergand prin nameti la colindat.

Bunica mea m-a invatat ca in lunile care contin litera “r” (de la rece) adica (ian-apr; sep-dec) toate activitatile “acvatice” se desfasoara in casa. La strand sau in mare poti face baie numai in lunile fara “r” (mai-aug). Nu stiu cum ii invata pe ei bunicile :).

Aici in oras n-a nins niciodata. Sunt partii de ski in alte zone si foarte multe in Noua Zeelanda, dar se pare ca jocurile olimpice de iarna nu se tin aici, ca tot restul lumii e in pauza competitionala in iunie-august.

Priza are trei picioruse si alea nu sunt rotunde, ci drepte, ca niste lame. Doua pereche si una mai mare in jos. La prize avem intrerupatoare sa le oprim. Am aflat ca putem economisi electricitate asa.

Casele nu sunt construite sa mentina caldura, dimpotriva sa fie cat mai aerisite. Banuiesc ca materialele de constructie sunt cu totul altele. Setul classic de pat in general are in loc de fata de plapuma cearsaf. Dar daca te uiti si cauti bine, gasesti si fata de plapuma. Mai rar, dar este.

In parcuri n-am vazut veverite, dar am vazut ursuleti koala si canguri pitici care vin si mananca de la tine din mana. In loc de porumbei, papagali si in loc de castani si plopi, palmieri.

In Romania pe robinetul cu apa rece venea rece si pe ala cu calda venea tot rece. Aici vine pe robinetul de apa rece calduta si pe ala de calda fierbinte. Da fierbinte de ne facem ceai cu ea. Ne-am fript la inceput intr-o veselie. Cea mai buna practica e sa deschizi tot timpul prima data apa rece si doar dupa aceea pe cea calda. Asta bineinteles, daca nu vrei sa-ti faci ceai sau cafea.

Pentru comunitatea geek-ilor, apa se invarte ca la noi.

Sistemul de telefonie e acelasi, vorbesc pe vechiul meu telefon si din fericire, citesc tot de la stanga la dreapta :).

sreehC,

Alina

4 comments:

Silviu said...

Salut,
Si eu am fost surprins de treaba cu prizele (acuma is in uk unde-i fix la fel). Carul mare si mic nu-s vizibile de loc? In nici un anotimp?
Pe de alta parte, eu cred ca ii foarte usor sa te obisnuiesti (ca pieton) cu inversarea partilor de condus. Deja ma trezesc ca ma uit in partea buna inainte sa trec strada, si is aici de 1 zi...

sreech morf em oot,
si toate alea bune.
silviu

Unknown said...

Dragilor ati plecat exact la timp: Siemensul ne-a vandut la Continental :(
Numai bine!

Radu

Alina Blaga said...

Silviu, nu stiu cum e cu Carul Mare in alte anotimpuri. Acum, cel putin, nu l-am depistat... ce faci in UK?

Radu, chiar v-au vandut deja? Nu pierd vremea astia. Tell me more.

Silviu said...

Salut.
In UK doar in vizita. M-am intors, a fost absolut genial. As putea locui aici fara probleme. O sa vina poze pe blog.
Nici eu nu stiu exact cum e cu carul mare dar mi-am inchipui ca poate se vede intr-un anotimp si-n altul nu (in functie de cum e inclinata axa polara) :)