Thursday, October 6, 2011

Moartea unui vizionar - Steve Jobs


In dimineata asta tocmai citeam lansarea noului telefon Apple: IPhone 4S facuta de Tim Cook, ca dupa cateva ore sa aflu ca Steve Jobs, fostul CEO a lui Apple, a murit. Tot zilele astea am ascultat o carte audio in care printre alti bilionari era povestita si viata lui. Mai mult decat atat, am cautat la biblioteca o carte despre el, pe care vroiam sa o citesc dupa ce imi termin cele 8 carti. Toate aceste lucruri ma fac sa postez azi un alt articol decat cel pe care l-am scris dimineata despre citire rapida. Si acest post e dedicat lui Steve Jobs.

Nu ma consider un fun Apple (compania pe care a creat-o) chiar daca is super incantat de cele cateva produse Apple pe care le am: trei iPod-uri si un iPhone.

Insa e ceva ce m-a fascinat afland mai multe despre CEO-ul acestei companii.

Cred ca pentru prima data am auzit de el cand am ascultat discursul pe care l-a tinut studentilor de la Stamford (una dintre cele mai prestigioase universitati americane). Si atunci mi-am zis: "Mama, ce s-au pacalit organizatorii cand l-au invitat sa vorbeasca in fata studentilor care terminau facultatea", caci mesajul lui a inceput cu "Eu nu am terminat facultatea"...

In discursul lui din 2005 povesteste trei episoade din viata lui, fiecare dintre ele emotionant.

In primul rand, povesteste cum mama lui naturala l-a dat spre adoptie putin dupa ce l-a nascut. Singura ei conditie a fost ca noii parinti adoptivi sa aiba facultate. Insa, in ultimul moment, cei care trebuiau sa il adopte s-au razgandit si au adoptat o fetita.

Urmatorea familie de pe lista de adoptii, cea care pana la urma l-a adoptat, a fost o familie simpla, de oameni care nu au terminat o facultate, care au trebuit sa ii promita mamei lui Steve ca o sa il dea la o facultate cand o sa creasca mare. Lucru care s-a intamplat 17 ani mai tarziu ... el mergand la Reed College. Doar ca sa renunte 6 luni mai tarziu.

Nu a renuntat de tot .. caci inca a mai stat 18 luni in campus si a mers doar la cursurile care il interesau. Nu stiu daca renuntatarea lui la facultate a tinut de faptul ca nu vroia sa le manance toti banii parintilor ca sa isi plateasca cursurile, sau pur si simplu ca nu a gasit atata valoare in ceea ce invata. Mai tarziu a declarat ca a fost una din cele mai bune decizii pe care a luat-o in viata.

A doua poveste pe care a rostit-o a fost despre "dragoste si pierdere".

A povestit cum a fondat compania Apple in garajul parintilor sai cand avea 20 de ani. Zece ani mai tarziu, compania lor s-a transformat intr-o companie de 2 milarde de dolari, avand 4000 de angajati. Insa ciudat, la 30 de ani a fost data afara din cadrul companiei, caci viziunea lui Steve Jobs era diferita de cea a unuia dintre ceilalti manageri ai lui Apple. Interesanta a fost intrebarea pe care si-a pus-o: Cum poti sa fii dat afara din cadrul companiei pe care tu ai fondat-o?

Se pare ca si acest incident i-a fost prielnic, caci i-a luat greutatea de "om de succes" din spate si s-a putut apuca din nou de business. Astfel si-a vandut toate actiunile pe care le avea la Apple (in afara de una) si a infiintat doua companii NeXT si Pixar (ultima fiind una din cele mai de succes companii de animatie care a facut primul desen computerizat: Toy Story).

Nu mult dupa aceea, compania NeXT a fost cumparata de Apple si dupa un an a ajuns din nou sa fie CEO-ul lui Apple. Incredibil ce surprize ne rezerva viata, nu-i asa?

Un alt lucru care mi s-a parut interesant e faptul ca de cand s-a intors la Apple salariul lui anual este de ... 1 dolar american. Intr-un interviu a zis ca primii 50 de centi ii castiga pentru ca merge in fiecare dimineata la lucru, iar ceilalti 50 de centi pentru performanta lui.

Am gasit un citat care spune:“If your company pays you a 100,000 a year, the company owns you. If it pays you one dollar a year, you own it.” (N.R. Daca compania te plateste cu 100.000 de dolari anual, compania este stapanul tau, daca te plateste doar un dolar pe an, tu esti stapanul companiei). E mult adevar in acest citat ...

Si un ultim lucru despre care a vorbit Steve Jobs in discursul lui a fost despre moarte.

Tocmai trecuse peste o operatie de cancer pancreatic, boala care pana la urma i-a curmat viata. Chiar a facut o gluma zicand ca "daca iti traiesti fiecare zi ca si cand ar fi ultima zi din viata, intr-o buna zi o sa ai dreptate". Insa aceasta gluma l-a facut sa reflecte la viata lui de zi cu zi si ritualul lui de dimineata era sa se uite in oglinda si sa se intrebe: "Daca astazi ar fi ultima zi din viata, as face ceea ce am planificat pentru astazi?" si daca raspunsul la aceasta intrebare ar fi "Nu" pentru mai multe zile consecutive, atunci stia ca trebuia sa schimbe ceva in viata lui.

A mai trait inca 6 ani de la discursul lui de la Stamford si anii pe care i-a petrecut la Apple au contribuit din plin la succesul pe care il are acum compania.

Mi-a placut declaratia presedintelui american Barack Obama, care a spus printre altele: "Steve was among the greatest of American innovators -- brave enough to think differently, bold enough to believe he could change the world, and talented enough to do it" (N.R. Steve a fost unul dintre cei mai mari inventatori americani - destul de curajos incat sa gandeasca diferit, destul de indraznet incat sa creada ca poate schimba lumea si destul de talentat sa o faca)

Inchei postul acesta cu ultimele indemnuri pe care le-a dat studentilor ...Timpul nostru pe pamant este limitat, asa ca nu il irositi traind viata altcuiva.
Nu lasati ca galagia produsa de impresiile altora sa acopere vocea voastra interioara. Si ce e cel mai important, aveti curajul sa va urmati inima si intuitia. Ele stiu cumva dinainte ceea ce vreti cu adevarat sa deveniti. Orice altceva e secundar.
"Stay Hungry. Stay Foolish." (N.R. Ramaneti infometati. Ramaneti naivi.)

Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

Dorin

No comments: