Saturday, October 8, 2011

Citire rapida sau ... 5 pasi pentru citirea unei carti

Zilele trecute mi-am comandat de pe Amazon o carte (vezi coperta) despre citire rapida.

Insa, pana cand o sa imi ajunga din State, m-am apucat sa citesc alta carte care o aveam despre acelasi subiect. Si m-am gandit sa impartasesc cu voi ce am “descoperit”. Probabil ca la sfarsitul celor 8 saptamani o sa gasesc acest post “invechit”, insa o sa il reactualizez pe masura ce o sa stiu mai multe despre acest subiect.

Asadar … autorul cartii propune un sistem de 5 pasi care ar trebui urmat atunci cand vrei sa citesti o carte.

Pasul 1: Pregatire (durata 5 minute)

Unul din motivele pentru care cititul poate parea frustrant cate odata e acela ca ne lipseste concentrarea. Sunt doua lucruri ce putem face pentru a reduce tensiunea care poate aparea in momentul in care suntem pusi in fata unei carti pe care trebuie sa o citim:

1. Sa ne dam seama ca deja stim cate ceva despre subiectul respectiv (de foarte putine ori pornim la drum fara sa avem nici cea mai mica idee despre ceea ce vrem sa studiem)

2. Sa punem intrebari. Facand lucrul acesta o sa ne ajute sa ne imbunatatim cunostintele si sa atingem obiectivul propus.

Scopul principal a acestui pas e sa construim un cadru in care sa putem sa punem tot ceea ce invatam pe masura ce citim. Acest cadru poate fi construit din fapte si intrebari. Intrebarile sunt importante, caci fara ele nu vom gasi niciun raspuns.

Pentru fiecare bucata de informatie pe care o sa o punem in acest cadru puneti-va urmatoarele intrebari: cine, ce, unde, cand, de ce, cum. Intotdeauna puneti intrebari!

E mai bine sa nu afli raspunsul, decat sa nu pui intrebarea :)

In acest pas de pregatire focuseaza-ti atentia facand urmatoarele lucruri:

1. Scrie pe hartie tot ceea ce stii despre subiect (doar ideile principale)

2. Decide ce vrei de la cartea pe care o ai in fata.

3. Pune-ti urmatoarele trei intrebari:
  • De ce citesc cartea asta? 
  • Ce stiu deja despre acest subiect? 
  • Ce am nevoie sa invat? 

 Acest pas pregatitor este important caci o sa te ajute sa fii concentrat la cartea pe care o ai in fata.

Pasul 2: Previzualizare (durata 5-10 minute pentru o carte de 300 de pagini)

Scopul acestui pas e sa te faca familiar cu structura cartii (cum arata, e doar text, are imagini, fontul cu care este scrisa cartea o face usor de citit, este impartita in sectiuni, etc).

  • Citeste copertile, cuprinsul si uita-te peste index, glosar si bibliografie. 
  • Determina structura cartii: titlurile capitolelor si subcapitolelor, imaginile, graficele, etc 
  • Elimina partile din carte care esti sigur ca nu te intereseaza 
  • Subliniaza partile din carte care te intereseaza. 
  • Confirma-ti inca o data fapul ca te intereseaza sa citesti cartea respectiva. 

Daca nu e o carte care sa aduca valoare pentru ceea ce tu ai nevoie pune-o deoparte.

Acest din urma pas e cel mai rapid din intreg procesul de citire accelerata: decide ca nu te intereseaza si nu o citi. :)

Pasul 3: Citirea pasiva (durata 10-15 minute)

Acum ca te-ai pregatit si ca te-ai familiarizat cu structura cartii, urmatorul pas tine de familiarizarea cu limbajul si cu organizarea cartii. Fapul ca stii cum e organizata cartea te ajuta sa identifici ideile cheie din pasul 4 – Citirea activa.

  • Scaneaza paginile cartii cu o viteza de 1-2 secunde pe pagina. 
  • Subliniaza cu un marker (asta bineinteles daca e cartea ta) cuvintele care iti “sar in fata” (pot fi nume, cuvinte tehnice, sau cuvinte care sunt ingrosate (bold) 
  • Vezi daca limbajul este tehnic sau nu, daca este prietenos, daca iti este familiar ceea ce citesti, etc. 
  • Cauta cuvintele care iti pot da o idee despre cum e structurata informatia. Uita-te dupa ideile principale. 
  • Fa un semn unde crezi ca ar putea fi aceste idei principale. Daca stii ceea ce cauti, o sa gasesti. Daca stii de ce citesti cartea o sa stii ce e ceea ce te intereseaza si o sa gasesti idei care tin de aria ta de interes. 
Faceti urmatorul experiment: uitati-va in jurul vostru dupa toate obiectele care au culoarea rosie (orice fel de nuanta de rosu). Doar rosu. Acum inchideti ochii si incercarti sa va reaminiti toate obiectele din camera de culoarea … albastra. Ce observati?

Pasul 4: Citirea activa (durata 30 minute)

Scopul acestui pas e sa identifici ideile central din text.

Acest lucru poate parea dificil caci:
  1. Poate nu stii destul despre text sa iti dai seama care sunt ideile principale si care nu. E ca si cand esti pus sa formulezi intrebari despre un subiect despre care nu stii nimic – nu stii suficient incat sa stii ce intrebari sa pui. De aceea pasii 1-3 si scopul pentru care citesti cartea respectiva o sa te ajute sa iti fie mai usor sa gasesti ideile principale. 
  2. A doua problema e ca poate nu stii unde vor fi explicate in text ideile principale. De obicei acestea sunt in prima propozitie dintr-un paragraf (insa sunt texte in care acestea sunt in mijlocul paragrafului sau la sfarsitul acestuia). 
Acesta e primul pas in care ni se pare ca citim cu adevarat cartea.
  • Determina tipul materialului pe care il citesti 
  • Citeste primul paragraf din fiecare capitol si primele doua propozitii din fiecare paragraf. 
  • Pe masura ce progresezi cu cititul cartii incepe sa identifici unde pot fi ideile principale si focuseaza-ti atentia asupra acestor sectiuni. 
  • Evita citirea intregului paragraph, caci te va incetini. 
  • Taie, subliniaza, incercuieste, ia notite pe masura ce citesti. Fa-ti mind-maps (despre asta o sa scriu mai multe intr-un post ulterior) 

Pasul 5: Citirea selectiva (alocati blocuri de 20 de minute)

Citeste doar ce te intereseaza sa citesti. Intreaba-te permanent:
  • De ce citesc asta? 
  • Cand am sa folosesc informatia? 
  • Am ceea ce imi trebuie? 
Acum, dupa ce ai petrecut 40-50 de minute rasfoind cartea si trecand prin primii 4 pasi, ai o idee destul de buna despre ceea ce contine cartea.

Scopul primilor 4 pasi a fost sa te ajute sa selectezi ceea ce ai nevoie sa citesti si sa te ajute sa citesti mai inteligent. Astfel ai descoperit ce vrei sa citesti, care sunt raspunsurile pe care le cauti si cat e de interesanta cartea pe care o ai in fata.

In pasul 5 poti sa selectezi sectiunile care te intereseaza din carte, fara sa iti fie frica ca ai sa omiti ceva important.

Sa citesti inteligent te ajuta sa faci distinctie intre ceea ce ai nevoie sa stii, ceea ce ai vrea sa stii si ceea ce ar fi „amuzant” sa stii.

Happy reading!

Dorin

No comments: