Saturday, March 10, 2012

Mananca.Stop.Mananca … sau De ce sa postim?



Saptamanile trecute am pus mana pe o carte cu titlul asta si, dupa ce am incercat “pe pielea mea” timp de doua saptamani ceea ce scria in ea, m-am gandit sa impartasesc si cu voi ceea ce am citit.

S-au facut ceva studii care arata ca industria alimentara produce atata mancare, incat sa asigure 4000 de calorii pe zi pentru fiecare om. Mai mult decat atat, se cheltuiesc 10 miliarde de dolari americani pe an pentru a face reclama acestei mancari. 

Ar fi un dezastru pentru companiile care produc aceasta mancare daca, toata lumea odata, ar decide sa nu manance o zi pe saptamana.
De aceea exista o gramada de teorii despre tot felul de cure de slabire atata vreme cat noi continuam sa cumparam si sa consumam mancare.

Parca nu am realizat pana acum ca ni se tot sugereaza: mancati de 5-6 ori pe zi (in cantitati mici), mancati proteine, mancati micul dejun (fiind cea mai importanta masa din zi), mancati cereale, mancati produse lactate, mancati, mancati, mancati. Luati suplimente nutritive, etc.

Oricare ar fi recomandarea unui anumit dietetician, ea se invarte in jurul consumului continuu de anumite alimente si suplimente nutritive.

Un alt lucru comun e ca succesul unei astfel de diete poate fi masurat in functie de cat de aproape pot oamenii sa urmeze regulile respectivei diete si cat timp pot sa mentina consumul mic de calorii.
O alta abordare, pe care o propune autorul acestei carti, ar fi … postul.

S-a facut un studiu pe atleti care fac activitati de anduranta de lunga durata si s-a constatat ca aceia care postesc “ard” mai multa grasime decat cei care au mancat. Asadar, depinde de scopul tau, insa postul inaintea unor exercitii de anduranta poate fi benefic (aceste studii contrazic ideea ca trebuie sa ai o masa “mica” inainte de a merge la sala)

O alta idee apartinand lui Brian Wansink, autorul cartii “Mindless eating” (N.R. Mancare inconstienta), e aceea ca luam pana la 200 de decizii pe zi in ceea ce priveste ceea ce mancam si asta in mare se datoreaza “bombardamentului” de reclame ce tin de mancare. E aproape imposibil sa detinem tot timpul in controlul referitor la ceea ce mancam si cat de mult mancam.

In mare parte, foamea e un fel de “raspuns pe care l-am invatat”. Dorinta noastra de a manca e determinata de o combinatie intre raspunsul corpului nostru la mancarea pe care am mancat-o si raspunsul creierului nostru la factorii care ne inconjoara (reclame TV, ambalajele mancarii, culorile acestora, etc)

De multe ori perioadele de post au fost asociate cu timpul in care am fost mai alerti, mai ambitiosi, mai competitivi si mai creativi. Mai mult decat atat, in timpul postului nu trebuie sa iti planifici ziua in jurul orelor de masa.

In zeci de publicatii au aparut studii stiintifice despre postul de scurta durata si intermitent (de doua ori pe saptamana si nu mai mult de 24 de ore, cu 3,4 zile de mancare intre). Iata unele din beneficiile care s-au constatat:

  • Topirea grasimii si scadere in greutate.
  • Mentinerea masei musculare
  • Scaderea nivelului de glucoza din sange 
  • Scaderea nivelului de insulina
  • Cresterea lipolysis si a oxiderii grasimii (lipolysis & fat oxidation)
  • Cresterea nivelului norepinephrine-lor si epinephrine-lor
  • Cresterea nivelului de glucagon
  • Cresterea nivelului hormonului de crestere
  • Scaderea stresului legat de mancare (nici nu am stiut ca exista asa ceva)

Cand mananci, nivelul de insulina in corp creste. Aceasta crestere produce acumularea de nutrienti. In alte cuvinte, insulina e primul semnal care ii spune corpului sa stocheze energia din mancare sub forma de grasime si glicogen.

Cand nivelul de insulina e mare, corpul nostru e “setat” sa acumuleze. Si mai mult decat atat, cand insulina e mare, corpul nostru nu poate sa “topeasca” grasimea din corp. Lucru de tinut minte: cand nivelul de insulina e mare, grasimea nu merge nicaieri!

Acesta e un lucru important, caci topirea grasimii ar trebui sa fie telul oricarei cure de slabire. Nu ar trebui niciodata sa scadeti in greutate fara a topi grasimea. Dr. Michael Eades vorbeste de renuntarea la ideea de a vrea sa scazi in greutate; concentrati-va pe scaderea grasimii.

Cum insulina e un hormon dominant atunci cand suntem mancati (care cauzeaza stocarea caloriilor in corp sub forma de grasime si de glicogen), glucagon-ul e unul din hormonii importanti atunci cand tinem post si care se ocupa de arderea grasimii.

Recapitulare

Insulina = Acumulare de grasime
Glucagon = Topire de grasime

Principalul rol al glucagon-ului este de a mentine nivelul de zahar din sange in timpul postului. Acest lucru este realizat prin trecerea corpului nostru intr-un mod de “ardere”.

Alte efecte ale glucagon-ului asupra corpului uman (pe langa mentinerea nivelui de zahar in sange): 
  • creste procesul de ardere a grasimilor,
  • scade productia de cholesterol,
  • creste eliberarea de fluide din corp.

Pentru modul in care mancam, petrecem cel mai mult timp intr-un metabolism “dominat de insulina” (insulin dominant metabolism) (amintiti-va insulina = acumulare de grasimi). Adaugand post stilului nostru de viata, ii permiteti corpului sa revina inapoi la balanta dintre un metabolism “dominat de insulina” si unul “dominat de glucagon”.

Cresterea nivelurilor de Epinephrine si Norepinephrine

Epinephrine si Norepinephrine sunt amandoi hormoni de lupta si zbor (adesea se mai numesc si adrenalina si noradrenalina).

Cand acestia sunt eliberati in fluxul sanguin, ei declanseaza eliberarea glucozei din depozitele de energie si cresterea  arderilor de grasimi.

De asemenea acestia te fac sa te simti treaz si alert. Postul creste cantitatea acestor hormoni in sange. Acesta e modul in care corpul mentine nivelul zaharului din sange si face sa creasca rezervoarele de “benzina” prin eliminarea acizilor grasi din depozitele de grasime.

Hormonul de crestere

Zvonul ca daca iei hormoni de crestere te ajuta sa arzi grasimea, sa iti cresti masa musculara si sa cresti metabolismul e sustinut de studii de cercetare facute in acest sens. Cu toate astea, legatura dintre hormonul de crestere si post nu are nimic de a face cu injectarea acestui hormon. Postul declanseaza “raspunsul hormonului de crestere” si de aceea acesta ajuta la prevenirea pierderii de masa musculara cand postiti. Si pentru ca muschii sunt responsabili pentru metabolism, hormonul de crestere joaca un rol important in mentinerea metabolismului ridicat cand postim.

Postind pentru 24 de ore, o data sau de doua ori pe saptamana poate fi cel mai simplu mod sa scadem numarul caloriilor consumate cu 10% -20%  fara sa schimbam ceea ce mancam. Este ca si cand beneficiem de o intreaga saptamana de cura de slabire sacrificand doar o zi sau doua pe saptamana.

Pentru ca sa postesti 24 de ore, poti sa mananci normal pana la ora 6 pm in prima zi si apoi sa nu mai mananci nimic pana la 6pm in urmatoarea zi (daca de la 6pm la 6 pm nu functioneaza in cazul vostru, incercati de la 2pm la 2pm). 

Flexibilitatea e cuvantul cheie care face ca acest concept sa functioneze. 

Daca iti planifici sa tii post incepand de marti seara, insa intervine ceva si trebuie sa iesi cu prietenii in oras, nu ii nicio problema, caci poti sa incepi postul ziua urmatoare.

Daca esti bolnav, sau nu te simti bine, nu trebuie sa postesti. Mananca.Stop.Mananca e o solutie flexibila de lunga durata. In unele saptamani poti sa postesti doar o data, in altele de doua ori. Tine de preferintele tale. Vezi ce functioneaza in cazul tau.

Autocontrolul e un alt cuvant cheie. E important de asemenea sa nu exagerezi cu mancarea in zilele cand mananci. Acest tip de lifestyle nu e ceva de genul “posteste odata sau de doua ori pe saptamana si apoi manaca orice in celelalte zile”. De asemenea nu trebuie sa te “rasplatesti” cu inca o portie de desert. Scopul postului e sa ii permita corpului sa ia o pauza in rutina mancarii.

Inca un lucru important care trebuie amintit aici e a avea o relatie sanatoasa cu mancarea pe care o consumam. Poate ca suna cam “new age”, dar o multime de probleme legate de mancatul in exces pornesc de la o relatie nesanatoasa cu alimentatia, cand oamenii se simt vinovati de fiecare data cand mananca. Trebuie sa te simti bine cu mancarea pe care o manaci si sa nu fii stresat stresat de ceea ce mananci.

In postul urmator o sa spun si ... cum sa postim :)

Happy eating!

Dorin


No comments: