Sunday, February 19, 2012

Noul meu prieten ... myFitnessPal


 Sunt bucuros ca s-a terminat Australian Open-ul. A fost un eveniment sportiv care m-a tinut lipit de ecranul televizorului in fiecare seara mai mult de 3 ore. Finala nebuna dintre Nadal si Novak Djokovic a tinut aproape 6 ore! In final a castigat sarbul (care l-a batut pe Nadal a 7-a oara consecutiv) intrand astfel in selecta categorie a celor 5 tenismeni care au castigat 3 trofee de Grand Slam consecutive (alaturi de Nadal, Roger Federer, Pete Sampras si Rod Laver).

M-am bucurat si pentru succesul romanului Horea Tecau care a castigat proba de dublu mixt si a fost semifinalist la dublu masculin. O performanta foarte buna pentru tenisul romanesc.

Cum spuneam m-am bucurat ca mi-am castigat cateva ore pe zi in care sa fac altceva decat sa ma uit la TV. Am sperat ca o sa citesc mai multe carti, sau sa scriu mai multe posturi ... insa nu am facut nimic din toate astea. Si totusi ce am facut in acest timp, in afara a inca 100 de km alergati?

Mi-am facut un nou prieten. Unul care are de grija sa imi reaminteasca sa nu imi bat joc de efortul fizic pe care il depun si care imi spune exact cat contine mancarea pe care o bag in gura. L-am gasit in AppleStore si il cheama: MyFitnessPal. Vi-l recomand cu caldura ca este prietenos :) .. si chiar daca nu aveti iPhone sau un alt tip de smartphone, puteti sa iti accesati on-line (http://www.myfitnesspal.com)

De multa vreme mi-a zis taica-mio ca cea mai buna metoda de a slabi e de a-ti tine un jurnal. Slabesti si fara sa iti schimbi deloc stilul de alimentatie, caci un jurnal te face sa fii constient de ceea ce mananci.

MyFitnessPal face insa si alt lucru: iti spune cate calorii are fiecare mancare si odata ce ii introduci greutatea pe care o ai si greutatea unde vrei sa ajungi (si ce fel de viata duci, adica daca faci multa activitate fizica, sau duci o viata mai sedentara) iti calculeaza cate calorii trebuie sa mananci zilnic. In cazul meu, pentru a ajunge de la 85 la 78 trebuie sa mananc 1720 de calorii pe zi. Numarul lor poate sa creasca daca fac miscare. Astfel, in zilele in care inot dimineata si merg o ora jumatate la kenpo seara, pot sa mananc inca 1500 de calorii.

Un alt lucru care imi place e ca la sfarsitul fiecarei zi iti spune ceva de genul „daca o sa mananci in fiecare zi asa cum ai mancat astazi, in 5 saptamani ajungi la X kg”. Un lucru care devine bun element motivational.

Ce m-a surpins la modul meu vechi de mancare? (si poate nu ar fi trebuit sa ma surprinda). Am constatat ca un breakfast care continea 5 linguri de iaurt cu musli si cu nuci de exemplu ajungea sa aiba mai multe calorii decat lunch-ul care era format din pui, orez brun si salata.

Sau ca o portie de chilli con carne are aproape 1000 de calorii (inca nu am incercat nici o prajitura, ca numai gandul ca mananci “o tona” de unt si de zahar, nu poate sa sune prea bine).

Am gasit un articol care mi s-a parut interesant si in care discuta despre obezitate, dieta si cateva trucuri ce le poti face pentru a evita anumite alimente.

Un studiu facut in 2008 de catre Diabetes Australia arata ca obezitatea a costat sistemul de sanatate in 2005 58 miliarde de dolari (suma care nu reflecta doar medicamentele si costul spitalelor, ci si productivitatea in locurile de munca si alte cheltuieli ce tin de nivelul de viata).

Obezitatea e o problema globala care e in stransa dependenta cu depresia, bolile de rinichi, osteoporoza, diabetul, hipertensiunea, infarctul, dementa, diferite tipuri de cancer, etc. Toata lumea stie lucrurile astea .. si totusi intrebarea ramane: Ce putem face?

Trebuie sa "distrugem" adictia la zahar.

Milioane de oameni au o adictie la mancare nesanatoasa in special la zahar si la carbohidrati procesati (processed carbohydrates). Majoritatea carbohidratilor pe care ii mancam astazi se transforma rapid in zahar.

Cat de repede o mancare se transforma in zahar determina indicele glicemic. In mod normal, cu cat o mancare e mai “procesata”, cu atat indexul glicemic e mai mare, pe cand o  mancare care este in stare naturala are indexul glicemic mic. Cand mancam astfel de mancaruri care au indexul glicemic mare, pancreasul nostru secreta in mod excesiv insulina. Aceasta duce la crestere in greutate, obezitate si la diverse alte boli.
Unul din modurile prin care putem evita zaharurile si carbohidratii nesanatosi e sa recunoastem ceea ce declanseaza aceste “pofte” si sa eliminam acesti factori declansatori. Majoritatea oamenilor simt nevoia sa manance ceva intre 2pm-5pm sau intre 8pm si 11pm. Autorul acestui articol ne sfatuieste sa stam ocupati intre aceste ore :)

A se evita consumul de dulciuri, ciocolata (asta am pus-o de la mine) si junk food atat acasa cat si la serviciu. Taiati lucrurile astea de pe lista de cumparaturi. 
Reduceti stresul – stresul este unul din factorii majori cand e vorba de vicii, inclusiv mancarea in exces.
Un alt sfat e sa nu mergeti la cumparaturi cu “burta goala”. Studiile arata ca ai o tendinta de a cheltui cu 15-40% mai mult decat daca esti cu “burta plina” :)
Mancati mancaruri bogate in fibre                         
                                                   
Acestea reduc indicele glicemic al mancarurilor si te tin satul pentru o perioada mai indelungata de timp.
Fibrele solubile care se gasesc in fasole, mere, ovaz si citrice ajuta la reducerea zaharului din corp, colesterolului si a toxinelor.
Fibrele insolubile (ca cele din faina integrala, fructe si vegetale) intaresc “scaunul” si ajuta sa curate intestinul gros.
In general, fibrele ajuta sa controlezi apetitul, micsoreaza colesterolul, stabilizeaza zaharul din sange, imbunatateste functionarea intestinelor, scade riscul bolilor cronice si te ajuta in scaderea in greutate.

Beti mai multa apa

Majoritatea oamenilor subestimeaza rolul bauturilor in cresterea in greutate, in special a celor carbogazoase sau a sucurilor de fructe. Cea mai sanatoasa bautura este de departe apa. Ca o regula buna de urmat: incepeti ziua cu doua pahare de apa (250-500 ml). Beti mai multa apa cu 15-30 de minute inainte de masa sau la 2 ore dupa masa. Evitati consumul a mari cantitati de apa dupa 7 seara. Alte bauturi sanatoase: lapte slab (ii zice cumva degresat??), suc de rosii, kefir sau iaurt slab.
Regula a mea ca sa vad cat sunt de hidratat sau deshidratat e culoarea urinei: o urina deschisa la culoare arata ca sunt hidratat, o urina inchisa la culoare arata ca sunt deshidratat.

Mancati portii mai mici

Mancarea servita la restaurant e de obicei de 1.5 pana de 2 ori mai multa decat o portie normala. Oamenii grasi au tendinta sa manance tot din farfurie (N.R. oare nu asa ne-au invatat parintii nostri ca este frumos??) Incercati sa va puneti salata in farfuria in care puneti in general mancarea si sa mancati mancarea din farfuria mica de salata.

Faceti miscare

Incepeti prin plimbari. Apoi adaugati jogging-ul la rutina zilnica. Adaugati si activitati care sa va solicite muschii pentru a creste metabolismul.

Nu sariti peste mese

Mancati un mic dejun sanatos. Cei ce sar peste mic dejun sunt predispusi de 4 ori si jumatate sa fie obezi. Studiile arata ca saritul peste o masa face sa scada nivelul metabolismului cu pana la 40%. Chiar se recomanda consumarea unui snack (100-200 de calorii) intre mesele principale.

Hranirea atenta (constienta)

De exemplu evitati mancarea in fata televizorului, sau cand cititi. Fiti atenti cand, unde si cum mancati. Mancati mestecand incet. Folosirea unui jurnal in care sa treceti ce mancati poate dubla numarul de kg pe care le dati jos. (N.R. Subscriu!!!)

Dieta echilibrata

Noi, oamenii, avem nevoie de 3 mancaruri de baza:
  •  Carbohidrati cu indice glicemic mic (vegetale, fructe si cereale)
  • Proteine
  • Grasimi
Raportul de carbohidrati, proteine si grasimi ar trebui sa fie 40:30:30.
O regula usoara de urmat: asigurati-va ca jumatate din farfurie e umpluta de vegetale. Impartiti cealalta jumatate intre carne slaba (care furnizeaza si ea necesarul de grasime) si carbohidrati (fasole, orez sau cartofi dulci (sweet potatoes)).
Studiul respectiv a fost facut de Dr. Don Colbert (care e doctor de familie si licentiat in medicina anti-imbatranire)

Bucurati-va de viata .. cu mai putine kilograme

Dorin

No comments: