Inca o saptamana, inca o carte...doar inceputa, caci de data asta nu am chiar terminat-o la momentul cand scriu blog-ul asta.
M-am decis totusi sa scriu azi din doua motive: unul e ca vreau sa mai "strecor" inca un post luna asta, si profit de urmatoarele 30 de minute sa fac acest lucru, si al doilea e ca am ajuns la carti care sunt asa de "adanci", incat chiar daca ar fi sa analizez doar 10 idei ce le pot desprinde din paginile lor si le-as scrie intr-un singur articol, ar face ca acesta sa fie foarte lung.
Asa ca astazi am sa scriu primele idei pe care le-am gasit in paginile cartii lui Stephen Covey.
1. Pregatire:
Ce stiu deja? Autorul este un vorbitor de talie mondiala, cartea este un best seller, vorbeste despre paradigme si prezinta 7 pasi in a deveni mai bun in ceea ce faci.
De ce vreau sa citesc aceasta carte? Sa fiu mai eficace
Ce vreau sa stiu? Cei 7 pasi care sa ma ajute sa ma imbunatatesc si modul in care sa ii si aplic.
2. Previzualizare:
Carte vanduta in 15 milioane de exemplare, tradusa in 38 de limbi, e considerata "Cea mai influenta carte a secolului 20".
3. Cititre pasiva
Idei:
- Vorbeste despre provocarile umane: despre frica si insecuritate, despre generatia "vreau totul, acum!", despre rolul de victima, despre neputinta, despre "te ajut, dar ce am eu de castigat?", despre foamea de a te face inteles, etc.
- Autorul prezinta diferenta dintre caracterul etic (care are la baza integritatea, umilinta, fidelitatea, curajul, dreptatea, rabdarea, simplitatea, modestia, etc) si personalitatea etica (care se bazeaza pe atitudine si comportament, abilitati si tehnici).
- Noi nu vedem lumea asa cum este ea, ci cum suntem noi (cum ne formam niste perceptii, cum acestea guverneaza ceea ce vedem si cum ceea ce vedem guverneaza modul nostru de comportament). De exemplu, daca privesti poza alaturata, ce vezi? O batrana? ... Esti sigur? :)
- Stephen Covey spune urmatoarele: "Ce suntem vorbeste mult mai elocvent decat ceea ce spunem sau ceea ce facem".
- Daca vrem sa facem schimbari minore in viata noastra putem sa ne focusam pe atitudine si comportament, insa daca vreau sa fac schimbari majore trebuie sa ne focusam pe lucrurile de baza care ne formeaza caracterul.
- Abordarea pe care o propune e schimbarea ta din interior in exterior.
Pasii de care vorbeste in cartea lui te fac sa "cresti" de la dependenta, la independenta iar mai apoi la interdependenta.
Pasul 1: Fii proactiv (depinde de tine si nu de altii cum reactionezi la ceea ce iti arunca viata)
Pasul 2: Incepe gandindu-te la "sfarsit" (vezi unde vrei sa ajungi in viata si in felul ala traseaza-ti pasii marunti care sa te duca acolo).
Pasul 3: Prioritizeaza lucrurile
Acesti primi trei pasi reprezinta victoriile tale "interioare", pe care nu le vad ceilalti din jurul tau.
Pasul 4: Gandeste Win-Win (Castig-Castig)
Pasul 5: Prima data cauta sa intelegi (ceea ce vrea interlocutorul tau), apoi fa-te inteles
Pasul 6: Sinergia (suma capabilitatilor oamenilor dintr-o echipa e mai mare decat suma fiecaruia in parte)
Pasii astia te ajuta la "victoriile publice".
Pasul 7. Ascute-ti fierastraul (revizuieste in permanenta primii 6 pasi, invata continuu)
Alte idei:
- Vorbeste in cartea lui sa iti tratezi angajatii la fel cum ai vrea ca ei sa ii trateaze pe cei mai buni clienti ai tai !!!
- Care e diferenta intre a fi eficace si a fi eficient: putem sa fim foarte ocupati cu toate activitatile pe care le facem zilnic si chiar putem sa fim si eficienti (in sensul ca rezolvam o gramada din lucrurile pe care le avem de facut) si totusi, asta nu inseamna ca suntem si eficace. Putem sa muncim din greu si sa urcam pe treptele succesului ca sa constatam mai apoi ca de fapt scara e pusa pe zidul gresit!
- Care e diferenta intre leader si manager? Manager is doing the things right, leader is doing the right things. (N.R. Managerul face lucrurile bine, pe cand leaderul are viziunea lucrurilor bune care trebuie facute)
- Victoriile "interioare" trebuie sa preceada pe cele publice.
Mi-a placut descrierea obiceiurilor: ele sunt intersectia a trei cercuri:
- cunostinta (ce sa faci? de ce sa faci un anumit lucru?)
- indemanare (cum sa faci un anumit lucru?)
- dorinta (sa vrei sa faci un anumit lucru)
Iar pentru a crea un obicei si a il "imprima adanc" in viata noastra, trebuie sa lucram pe toate aceste trei planuri. Si trebuie sa lucram la cate un obicei odata, timp de 30 de zile, pana cand devine parte integranta din noi.
Spor la treaba ... si va doresc sa fiti eficace, in timp ce sunteti si eficienti :)
Dorin
1 comment:
Post a Comment