Saturday, April 27, 2013

Interviul



Saptamana trecuta am avut placerea sa merg la un interviu. De data asta a fost un alt tip de interviu. Nu pentru un job, ci pentru un loc la liceu. Baiatul meu, Mihai, este in clasa a 7-a si de la anul viitor o sa mearga la liceu. Alina si cu mine am luat in calcul doua variante pentru liceele unde l-am putea da pe Mihai: BSHS (Brisbane State High School): cea mai buna scoala publica din oras, unde se intra pe baza de examen si  MSHS (Mansfield State High School): un alt liceu foarte bun, in zona noastra, unde se intra pe baza unui interviu.


Astfel saptamana trecuta a fost programat sa aiba un interviu cu directorul scolii Masfield State High.

Ma asteptam ca interviul sa mearga bine, caci Mihai este un elev foarte bun la invatatura. M-am interesat de la colegii mei care au copii la Mansfield despre director, care sunt valorile scolii si m-am gandit cam ce ar putea sa il intrebe pe Mihai si pe noi in vederea deciziei pe care o sa o ia (daca sa il accepte pe Mihai sau nu la liceul lui).

Primul lucru pe care l-a facut directorul dupa ce ne-a invitat in biroul lui a fost sa ii spuna lui Mihai ca este impresionat de rezultatele lui la invatatura. A luat dosarul pe care il avea pregatit in fata si ne-a spus ca el discuta cu fiecare copil care vine sa se inscrie la liceul lui si ca se uita nu numai la coloana rezultatelor ci si la cea a efortului. Pentru el aceasta e mai importanta (si de aceea prefera sa se uite la ultimele report card-uri decat sa isi aleaga viitorii elevi in urma unui examen).

Faptul ca Mihai este „a straight A kid” a spus ca e incurajator, caci inseamna ca e interesat sa se imbunatateasca zi de zi. Si asta se asteapta de la elevii lui: sa aiba disponibilitatea sa se lase modelati de catre profesori si sa aiba o atitudine pozitiva care sa ii pregateasca nu doar sa termine cu bine liceul, ci sa fie oameni in viata. Trebuie sa fii pregatit pt cand lucrurile nu vor merge usor. I-a zis lui Mihai: "Acum tu ai note bune si poate ti se pare usor. Trebuie sa intelegi ca cei care au succes sunt oameni care pun efort consistent si cand nu e usor si cand e usor. Trebuie sa te imbunatatesti tot timpul. Asta e valabil si pt mine, tot timpul e un domeniu la care lucrez ca sa fiu un director mai bun."

Apoi a vorbit despre inca alte doua lucruri care sunt foarte importante daca vrei sa ajungi la Mansfield.

  • „Say NO to bullying”
Nu numai ca nu tolereaza genul asta de comportament la el in scoala, insa merge pana acolo ca a fost sa discute si cu alti elevi de la alte scoli, care intr-o dimineata s-au legat de unul din elevii lui in statia de autobuz.

I-a spus lui Mihai ca nu-i promite ca n-o sa aiba probleme cu alti copii, care sa se lege de el, in scoala sau in afara scolii, dar ii promite ca daca afla, va actiona. Si ca spera ca aceasta discutie sa fie ultima in legatura cu acest subiect. Adica sa nu fie Mihai implicat niciodata in astfel de incidente.

  • Prietenii pe care ti-i alegi
Nu numai la varsta liceului ci permanent in viata esti influentat de cercul prietenilor tai. Trebuie sa fii atent sa ti-i alegi cu grija, caci ei sunt cei care o sa te traga in jos, sau dimpotriva o sa te sprijine, ajutandu-te sa devii mai bun. Spunea ca el e tipul de director care se implica in viata elevilor lui in mod direct. Vorbea si despre un parteneriat director-parinti in acest sens. Am aflat ulterior de cazuri in care directorul ii suna acasa pe parintii unui copil sa ii spuna ca anturajul cu anumiti copii nu este benefic pentru ei.

I-a spus: „Trebuie sa intelegi ca viitorul si caracterul tau sunt mai importante decat niste oameni de care n-o sa-ti amintesti peste 20 de ani cum i-a chemat.”

Pe urma am mai vorbit despre programele din cadrul scolii. Are 13 clase de a 8-a la anul, dar una e cu predare in franceza. Fac in franceza matematica, fizica, chimie, biologie si stiinte sociale. Clasa aia e foarte buna pentru ca ii accepta pe baza de note si e concurenta mare pentru ca alte scoli nu au asa ceva.

Am mai discutat diverse, i-am pus intrebari. Ne-a multumit ca ne-am facut timp sa mergem, noi ca ne-a primit. A zis ca-i face placere sa discute cu parinti ca noi. L-am complimentat si noi pt realizarile scolii, etc... Mi-a placut ca la o scoala de 1700 de elevi in total, se straduieste sa-i stie pe toti si sa le cunoasca parintii.

Interviul s-a incheiat cu o incurajare ca Mihai sa reuseasca si la examenul pe care o sa il sustina saptamana viitoare la Brisbane State High. Si apoi sa ia o decizie la care din scolile resprective sa mearga. Insa a spus ca ar fi incantat sa il aiba ca elev si toata treaba s-a incheiat ceremonios cu o strangere de mana.

Ieri am primit si scrisoarea de la Mansfield care incepe cu „Felicitari, Mihai! Scrisoarea asta iti ofera un loc la Mansfield State High in clasa a 8-a in 2014!” 

Dorin, un tata mandru