Friday, December 23, 2011

Sarbatori fericite!

Profit de ultimele zile pana cand o sarbatorim nasterea Domnului nostru Isus Hristos ca sa va urez sa aveti parte de multa sanatate, caldura in suflet si in casa si sa va bucurati de magia sarbatorilor de Craciun alaturi de cei dragi.
Iti doresc ca Mos Craciun sa iti aduca cadou trei din gandurile care sunt pe acest brad .... si daca ii prea ocupat, fa-ti-le cadou singur!
 
Dorin

Wednesday, December 21, 2011

8 carti in 8 saptamani - analiza

Asa cum spuneam intr-un post anterior, zilele asta piticii mei sunt deja in vacanta, iar pentru mine si pentru Alina aceasta ii ultima saptamana de lucru din 2011. Daca nu ar trebui sa fac un release in productie, la aplicatia la care lucrez,  in prima saptamana din ianuarie, poate ca deja as fi cu gandul la cozonaci. Ma simt insa ca un maratonist, care dupa un an foarte lung, vede linia de sosire, strange din dinti si cu un ultim efort incearca sa sprinteze pe ultima suta de metri.

Totusi e un bun moment sa revizuiesc cele 8 saptamani in care am citit 8 carti si sa trag invatamintele de rigoare.


Ce mi-a placut?

Mi-a facut placere acesta provocare, chiar daca spre sfarsitul perioadei a fost putin mai greu (cand a trebuit sa citesc trei carti in ultima saptamana). Poate daca viata mea ar fi putin mai normala (cum e in aceasta perioada, in care nu mai am atatea activitati extracuriculare (pian, kenpo, swimming, blogging)) o carte pe saptamana ar fi un task care nu ar parea ceva iesit din comun. Stiu oameni care au citit peste 70 de carti pe an, lucru care face sa "paleasca" realizarea mea. Oricum consider ca e un pas in directia buna. :)

Ma bucur ca am reusit sa "devorez" o parte din cartile pe care le-am dorit sa le citesc de ceva vreme si pe care le-am tot amanat.

Un alt lucru care mi-a facut placere, chiar daca m-a facut sa ma culc la ore foarte matinale, a fost sa impartasesc aceasta experienta cu voi prin intermediul blog-ului.

Am imbunatatit putin structura blog-ului si acum poate chiar fi citit si de pe telefon. Bag mana in foc ca nu ati incercat lucrul asta :) Spun asta ca doar un IPhone (banuiesc ca al meu) si un Nokia E63 au vizualizat blog-ul.

Aici trebuie sa ii multumesc mamei Alinei care s-a ingrijit ca posturile mele sa nu aiba atatea greseli gramaticale. A fost un bun prilej sa testez pe pielea mea ceea ce vorbeste Tim Ferriss in cartea "Saptamana de lucru de 4 ore" cand se refera la o asistenta personala care se afla in alt fus orar. De cele mai multe ori, terminam de postat blog-ul, mergeam la culcare, ca sa am corectarea in email cand ma trezeam cateva ore mai tarziu. Priceless! M-a scutit si pe mine de mult timp si chiar si pe voi de greselile pe care tot le-as fi strecurat, oricat de mult m-as fi straduit sa corectez mai atent articolele :)

Si echipa din Australia m-a ajutat: Alina cu facutul mancarii (cred ca si ea a fost bucuroasa ca am terminat task-ul asta) si piticii au fost intelegatori si m-au lasat (de cele mai multe ori) sa citesc, ba mai mult imi amintesc ca odata au facut ei curat in casa, ca sa am timp sa scriu blog-ul si apoi sa ma joc cu ei.
Un lucru pe care l-am invatat din cartile pe care le-am citit a fost sa nu mai ascult radio in masina, ci sa ascult carti audio (audiobooks) . Astfel in aceasta perioada am mai "citit" inca vreo 6 carti. De la "Wolf Totem" a lui Jiang Rong, pana la "Balloning, birdmen and blasting into space" a lui Richard Branson, "The story of India" a lui Michael Wood, o carte despre Antarctica si inca vreo trei carti de business.

Ce am pierdut prin faptul ca nu am mai ascultat stirile? Intamplator am aflat ca regina ne-a facut o vizita in Brisbane (nu mie personal :)), sau ca Barack Obama a fost si el in Australia. Deci consider ca nu am pierdut nimic, caci stirile importante au ajuns si la mine (de exemplu moartea lui Steve Jobs).

Ce mi s-a parut dificil?

Poate ca a trebuit sa renunt sa ma mai intalnesc cu prietenii mei si am fost mai mult un "soarece de biblioteca" :)

Cred ca mi-ar fi placut sa am mai mult timp sa revizuiesc cartile pe care le-am citit (probabil ca o sa fac lucrul asta in mini-vacanta de sarbatori), ca sa raman cu mai multe lucruri din ele.

Ce nu am reusit? Nu am reusit, inca, sa imi dublez viteza cu care citesc. Tot in saptamanile care urmeaza o sa ma apuc de studierea cartii pe care mi-am comandat-o pe Amazon (Breakthrough rapid reading).

Doua luni de angajament e o perioada cam lunga, insa pe de alta parte cred ca merita efortul, caci poti sa realizezi niste lucruri putin mai ..."marete" decat ceea ce poti sa faci in cateva saptamani de exemplu.

In plus de asta, am incercat sa imi formez un obicei din a citi mai mult (si mai ales de a citi regulat) si de a scrie mai des in acest blog, obiceiuri care sper sa ma tina si in 2012.



Si ca sa vedeti ca am mai ramas cu ceva din cartile pe care le-am citit: am decis sa sarbatoresc aceasta mini-izbanda a mea, facandu-mi cadou un IPad 2. :)  Marfa!

Happy reading!
Dorin






Friday, December 16, 2011

Cea mai lunga zi din an


Joia asta care a trecut a fost o astfel de zi. Nu pentru ca soarele ar fi rasarit mai devreme si ar fi apus mai tarziu, ci pentru ca a fost ultima zi „competitionala”a familiei Blaga pe 2011.

A inceput dimineata devreme la 5:30. Marea competitie la inot Blaga vs Blaga Jr :)
Au fost 4 probe, toate pe distanta de 50m. Primele 3 (craul, bras, si proba „pe spate” :)) le-am castigat detasat (la vreo 5m diferenta). A 4-a a fost Mihai cu flippers (labe de scafandru) si eu nu. La jumatatea distantei, cand sa ma „dau peste cap”, l-am vazut cu coada ochiului ca s-a intors primul. Mi-am zis ca nu ii de gluma si ultimii 25m am tras tare, ca o locomotiva cu aburi (cel putin asa a sunat la sfarsit). Am recuperat din distanta, insa a terminat inaintea mea la jumatate de metru. Asadar, scorul in 2011 a fost 3-1. Sper ca anul viitor sa nu ma lase pe mine cu labe de scafandru si sa fie 0-4 :)

Apoi a urmat o pauza ( a se citi 8 ore la serviciu :)) Copiii sunt deja in vacanta, asa ca pentru ei a fost „Pijama day” (ziua in care au mers la centrul de vacanta imbracati in pijamale).


Iar pe seara am avut Christmas party la Kenpo. A fost super cool. Copiii au facut concurs cu parintii (probe de genul: 5m mers taras, 5 star-jumps, si apoi 5 pumni la sac) si mai apoi au trebuit sa ne invete o tehnica ce-au exersat-o anul asta. Eu si Alina am invatat un kata si l-am executat „sincron” impreuna cu ei. A fost interesant, caci a fost un kata pe care doar juniorii il invata, asa ca a fost si pentru mine la prima „auditie”.

Seara s-a terminat cu Chrismas party de adulti (tot la kenpo), unde am invatat cate o tehnica noua din cele pentru centura maro, verde si albastra. Tot timpul asta am mancat o gramada de dulciuri. Asa da clasa! Si apoi am terminat cu un bufet cu de toate bunatatile. Anul asta am luat locul 3 la prezenta (cu 120 de ore de antrenament). Avand in vedere ca am fost plecat 5 saptamani in Romania, a fost ok.

Insa seara nu s-a terminat aici. La 10 seara am fost la o petrecere surpriza. Fata unor prieteni de familie a avut „graduation day” (ziua in care a terminat universitatea) si prietenii ei i-au organizat o petrecere surpriza. Am ratat la mustata evenimentul si am ajuns la cateva minute dupa ce a ajuns ea acasa (inca se mai putea simti mirosul „pocnitorilor”).

Alte bunataturi, alta tura de povesti .. si alta tura de carat pitici somnorosi la masina.

Pana in 17 ianuarie 2012, program de voie. Nu tu pian, nu tu inot, nu tu kenpo, nu tu gimnastica. Hurray! In sfarsit am si eu 7 seri libere pe saptamana sa fac ce vreau muschii mei (asta bineinteles daca ii de acord si Alina ;))

Enjoying life!

Dorin

Wednesday, December 14, 2011

Gandul zilei [8]


"La sfarsitul fiecarei zile socoteste nu ceea ce altii au facut fata de tine, ci ceea ce tu ai facut fata de altii"
Nicolae Iorga

Asta ii citatul pe care am vrut sa il scriu de 1 Decembrie, ziua Romaniei. Cred ca  John F. Kennedy s-a inspirat din acesta cand a rostit faimosul lui citat, la instalarea sa ca si presedinte in 20 ianuarie 1961: 

"Ask not, what your country can do for you. Ask what, you can do for your country."  
(N.R. Nu te intreba ce poate face tara pentru tine. Intreaba-te ce poti face tu pentru tara)

Inspiratie!
Dorin

Tuesday, December 13, 2011

Gandul zilei [7]

"If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them."
Henry David Thoreau 

"Daca ai construit castele in aer, munca ta nu trebuie sa fie privita ca si pierduta; acolo e locul unde ar trebui sa fie. Acum puneti fundatii sub ele!"

Indrazniti sa visati! Apoi... indrazniti sa transformati visele in realitate!
Dorin

Friday, December 9, 2011

Ultima zi de scoala din 2011

Azi a fost ultima zi de scoala in Australia. Teoretic, caci practic scoala s-a terminat ieri. Copiii mei au aflat cine o sa le fie noii profesori in urmatorul an, cine o sa le fie noii colegi, unde o sa aiba clasa, etc. Astazi a fost o zi in care doar cine a vrut a mers la scoala. Cine a facut totusi lucrul acesta a mers sa ajute sa se faca curatenie in clasa si dupa aia s-au uitat la un film de desene animate. Parca nu tin minte sa fi facut niciunul din lucrurile astea in ultima zi de scoala ..

Recitind postul de anul trecut mi-am dat seama ca l-as putea copia cu usurinta.

Si anul acesta Mihai a avut aceleasi rezultate exceptionale la scoala:

    A luat si anul asta trofeul "Academic Excellence" pentru elevii din clasa a 5-a, a castigat toate probele de inot (de data asta 6) devenind campionul scolii la copii de 10 ani, (s-a calificat la faza locala la 2 stiluri de inot reusind sa isi doboare recordul la 50m craul cu peste 3 secunde), si-a mentinut de asemenea si titlul de campion al scolii la "Connect 4", a luat medalia de argint la un concurs organizat intre scolile din Brisbane cu orchestra scolii (de data asta a facut parte din Senior Orchestra), a reprezentat scoala la un concurs de cros, a fost in primii 1% din copiii din Queensland la un concurs international de matematica si in primii 5% la "science" si ieri a luat centura portocalie la kenpo. A continuat sa cante la pian si la vioara (si am vazut in report card-ul care l-am primit acasa ca a invatat sa cante si la ukulele(un fel de mini-chitara). Sper ca nu am uitat nimic .. ba da, am uitat ceva: de cateva saptamani mi-a spus ca are prima lui prietena: Tayla (care a fost si ea campioana scolii la inot atat anul trecut cat si anul asta).



Iulia a terminat clasa a doua. Rezultatele la scoala au fost putin mai slabe decat anul trecut cand majoritatea notelor au fost A (excellent), anul asta majoritatea lor sunt B (very good). A castigat si ea proba de inot pe scoala (insa trofeele se dau doar de la clasa a 4-a in sus), a fost vicecampioana la "Connect 4" (fiind batuta de Mihai), a invatat sa cante la pian (si a fost selectionata sa cante la vioara anul viitor), a luat si ea centura portocalie la kenpo, a alergat prima ei proba oficiala de 1 km la "Twilight run" si dupa ce ne-am intors din Romania a inceput sa mearga la gimnastica. Iulia face trei sporturi pe saptamana (inot, kenpo si gimnastica) fiind viitoarea speranta a familiei Blaga la jocurile olimpice din 2020 :)


A fost totusi o "materie" la care l-a batut pe Mihai: la purtare. A reusit sa termine clasa a 2-a obtinand nivelul 1 la "You can do it" (N.R.Poti sa faci asta!), un fel de competitie intre elevii scolii si la care sunt luate in calcul mai multe lucruri: comportament, perseverenta, respect fata de profesori si fata de colegi, empatie, etc. Sunt putini copii in scoala care reusesc sa ajunga la nivelul 1 (se pleaca la inceputul scolii de la nivelul 3). Cei cativa pitici care reusesc insa acest lucru au privilegiul sa aiba lunch-ul cu directorul scolii!

Deocamdata atat cu analiza de anul asta. Impreuna cu Alina o sa tragem concluziile in vacanta de Craciun si o sa vedem cum o sa abordam anul 2012 ca sa ii ajutam sa isi imbunatateasca lucrurile la care sunt mai putin tari si sa isi dezvolte in continuare punctele lor forte.

Mai avem o singura competitie in 2011: un concurs de inot  pe distanta de 50 m intre mine si Mihai. Imi doresc ca acest concurs sa se desfasoare anual (anul asta o sa fie in 15 decembrie).

Sper sa fie o cursa reusita si oricat de mult imi doresc ca fiul meu sa ma intreaca, am sa ma straduiesc sa fiu un partener de competitie pe masura. Si atunci cand o sa reuseasca sa ma bata, sa savureze din plin victoria (sper, insa, macar inca vreo cativa ani sa castig proba asta).

Dorin, un tata fericit




Tuesday, December 6, 2011

Cartea nr. 8: Tehnici de invatare, Tony Buzan

Ultima carte pe care am citit-o a fost "Tehnici de invatare" (N.R. Study Skills) scrisa de Tony Buzan. A fost diferita de cartea lui Napoleon Hill (Think and Grow rich)din lista initiala, pentru ca in weekend-ul trecut am ascultat cateva predici ale unui predicator din India (Zac Poonen) si mi s-a parut ciudat sa vin acasa si sa citesc o carte care are ca titlu: "Cum gandesti si devii bogat" :)

Asa ca am amanat citirea cartii lui Napoleon Hill si am luat una din cartile pe care speram sa le citesc inca la inceputul celor 8 saptamani si de la care am asteptat sa ma ajute sa citesc mai eficient (mai rapid si sa ma ajute sa retin mai mult din ceea ce citesc)

Cartea lui are mai multe capitole legate de citirea rapida, de imbunatatirea memoriei, de crearea de mind maps (concept chiar patentat de Tony Buzan).

In acest articol as vrea sa vorbesc despre imbunatatirea memoriei

Chiar daca ni se pare ca suntem multitasking, mintea noastra se poate focusa cu adevarat doar asupra unui anumit lucru la un moment dat. De aceea, daca vrem sa inregistram informatii in memoria de lunga durata, trebuie sa ne focusam atentia asupra acelor lucruri.

Concentrarea este un obicei care poate fi invatat si imbunatatit. Un test ca sa verificati care e puterea de concentrare e urmatorul: uitati-va la secundarul ceasului de pe mana si incercati sa va concentrati doar la acesta, ignorand complet orice alte distractii, timp de un minut. O sa fiti surprinsi ca si in acest timp scurt o gramada de alte lucruri ne trec prin minte.

Tony Buzan, cand vorbeste despre memorie, face o analogie cu un dulap in care tinem acte. Astfel, informatia care e stocata acolo trebuie sa fie bine organizata si sa fie accesibila. Pentru a putea categorisi informatiile pe care vrem sa le retinem trebuie sa intelegem cum functioneaza creierul uman si cum functioneaza memoria atunci cand invatam.

Studiile arata ca retinem mai bine primele si ultimele impresii cand invatam ceva. Asa ca e mai bine sa facem pauze dupa 20-50 de minute, in loc sa stam cateva ceasuri cu fundul pe scaun cand invatam ceva. Pana la urma are ceva sambure de adevar vorba romaneasca: "Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese" :)

Sau ca ne vine mai usor sa retinem lucruri pe care le putem asocia cu alte lucruri (pe care le avem deja inmagazinate in memorie), sau lucruri care sunt iesite din comun (care fac apel la imaginatia noastra).

Creierul nostru are nevoie de ajutor pentru a putea sa memoreze date istorice, figuri sau alte informatii care trebuie aduse repede in minte. Un astfel de ajutor al memoriei este mnemonica. Mnemonica este un cuvant, o imagine care te ajuta sa retii un anumit lucru.

Sigur va mai amintiti cum am invatat la scoala care sunt lunile care au 31 de zile si care au 30. Sau ROGVAIV (roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet) care ne ajuta sa retinem care sunt culorile ce formeaza spectrul solar sau  culorile curcubeului.

Imaginatia si Asocierea stau la baza tehnicilor de memorare.

Cu cat stimulam si folosim mai mult imaginatia, cu atat o sa ne marim capacitatea de invatare. Acest lucru se datoreaza faptului ca imaginatia nu are limite si stimuleaza simturile noastre ... si implicit mintea noastra. O imaginatie bogata te face sa fii deschis la experiente noi si sa fii mai putin inclinat sa nu vrei sa inveti lucruri noi.

Cel mai bun lucru pentru a retine ceva este sa ne gandim la o imagine care sa contina lucrul respectiv, in asociere cu altceva ce deja ne este cunoscut.

Imaginatia si Asocierea sunt sustinute de 10 principii de baza ale memorarii. Aceste principii ne ajuta sa ancoram evenimente in memorie si sa le regasim usor ori de cate ori avem nevoie de ele.

1. Simturile - Tot ceea ce ni se intampla, tot ceea ce invatam, tot ceea ce ne face placere este transmis mintii noastre prin simturi (vaz, auz, miros, gust, pipait). Cu cat putem sa vizualizam, auzim, mirosim, simtim lucrurile pe care incercam sa le retinem, cu atat o sa ne intarim abilitatea noastra de a memora si sa aducem in memorie informatia respectiva.

2. Exagerarea - cu cat deformam imaginile ca dimensiune, forma sau sunet, cu atat mai usor o sa le retinem.Ganditi-va la personajele din desene animate: cred ca toata lumea il stie pe Shrek

3. Ritm si miscare - Prin miscare ajutam mintea sa lege informatiile intr-o poveste care poate fi mai usor de memorat.

4. Culoare - Folositi culori in imaginatia voastra, sau atunci cand luati notite astfel incat memoria vizuala sa fie stimulata

5. Numere - au un impact puternic asupra memoriei, caci ne ajuta sa ne punem gandurile in ordine.

6. Simboluri - folosirea unui simbol este la fel ca si crearea unui logo.

7. Ordonare si sabloane - Organizarea gandurilor si asezarea lor intr-o secventa poate fi foarte utila cand e folosita cu alte principii de memorare. Puteti sa grupati gandurile dupa culori, dupa marimi, dupa greutate, etc.

8.Atractie - stim ca imaginile atragatoare ne atrag atentia mai mult decat cele urate. Folositi-va imaginatia sa includeti imaginile atractive si pozitive.

9. Rasul - cu cat radem mai mult, cu atat ne gandim cu drag la ceea ce vrem sa retinem si e mai usor sa memoram acea informatie.

10. Gandirea pozitiva - in cele mai multe situatii e mai usor si mai placut sa iti amintesti imagini si experiente pozitive decat negative, asta pentru ca mintea umana tinde sa blocheze si sa distorsioneze imaginile negative, si vrea sa retina acele lucuri care te fac sa te simti bine.

Cam atat pentru azi.

Spor la memorat!

Dorin