Saturday, September 17, 2011

Bridge to Brisbane 2011 – Am invins!

De data asta parca nu mi se mai pare suficient textul care este tiparit pe spatele tricoului pe care l-am primit dupa Bridge to Brisbane “I finished!” de data asta sentimentul pe care il am e ca am iesit invingator.

In primul rand am castigat lupta cu mine insumi (am terminat cursa de 10 km in 46:15 minute, ceea ce inseamna o imbunatatire cu aproape 4 minute fata de 2009) si de aceea cred ca aceasta e o victorie pe care am sa o pretuiesc.

Acum o luna si ceva va spuneam despre tintele mele din aceste cateva luni: sa alerg mai rapid, sa inot mai rapid si sa tastez mai rapid. Ca sa fie S.M.A.R.T (specific- measurable-attainable-relevant- time-boud) mi-am si fixat obiective mai mult sau mai putin precise (sa alerg sub 47:17, sa inot 50m sub 40 secunde si sa tastez peste 64 cuvinte pe minut).

O sa vi le spun in oridinea in care le-am “testat”.

Mai intai a fost inotul. Joi 6 septembrie, am mers dimineata la bazin si i-am spus antrenorului ca vreau sa ma cronometreze la 50 m. Mi-a zis e ok .. si a modificat putin programul de antrenament. Am crezut ca testarea o sa fie imediat dupa cei 400 m de incalzire, insa a fost spre sfarsitul antrenamentului dupa 1,8 km :) ... asadar am fost “bine incalzit”

Am avut doua incercari .. la prima am sarit de pe bloc start-uri si la impactul cu apa mi-am pierdut ochelarii. M-am oprit, mi i-am strans mai tare si am mai sarit o data. De data asta a fost ceva mai bine, insa tot mi-a intrat apa la un ochi. Am tras tare, am facut o intoarcere la 25 de metrii (atat are lungimea bazinul) si pufaind ca o locomotiva am terminat cei 50 m in 40.5 secunde. Ar fi trebuit sa fiu multumit. Coborasem sub cei 43 de secunde propusi, imi imbunatatisem timpul cu 5 secunde jumatate, etc. Insa parca nu era suficient. Am simtit ca pot mai mult! In sinea mea imi doream sa scad sub 40 de secunde si am fost frustrat ca eram atat de aproape. (intre noi fie vorba se stie ca in sport 0.5 secunde pot sa insemne o distanta ca de la cer la pamant, insa pentru mine distanta asta parea realizabila). Am sarit iar in apa si am mai inotat 50 de metri lejer, dupa care a urmat a doua incercare.

De data asta l-am rugat pe Mihai sa imi dea ochelarii lui. I-am strans bine si am sarit de pe bloc start ca si cand ar fi fost incins. Pleosc, pleosc, pleosc …. 50 de metrii mai tarziu …38.93 de secunde. Hurray! I’ve done it!

Sambata 10 septembrie ... competitia de tastare rapida (touch-typing). Cu mic cu mare, ne-am strans la biserica unde mergem si in una din sali am instalat laptop-ul la care i-am atasat o tastatura normala si ne-am pregatit de intrecere. Cu cateva ore mai devreme am downloadat 3 texte in romana (de pe www.hotnews.ro) si trei texte in engleza (doua din ziare locale si unul din www.nytimes.com). Am vrut sa fie texte la prima vedere si pentru mine ca sa nu fiu in avantaj (tot ceea ce am facut a fost sa scot diacriticele din textele romanesti si sa le transform intr-un document text ca sa poata fi compatibile cu programul de tastare pe care il am instalat pe laptop).

Au fost trei probe: tastarea unui text in romana in 2 minute, tastarea unei propozitii dupa dictare legat la ochi (aici a contat acuratetea cu care ai tastat) si apoi tastarea unei propozitii in engleza (tot in 2 minute).

Propozitia a fost: Este important ca cei mici sa evite bagarea mainilor in gura sau freacarea ochilor atunci cand nu sunt proaspat spalati pe maini.

Cand mi-a venit randul sa tastez degetele au inceput sa imi tremure de parca aveam parkinson. A fost o experienta interesanta, caci spre deosebire de competitiile sportive in care de obicei timpul scos in cursa e mai bun decat cel de la antrenament, de data asta emotiile au facut sa tastez mai incet (si cu mai multe greseli decat de obicei).

Gata cu scuzele ... rezultatele mele au fost: 48 cuvinte pe minut la textul in romaneste (de fapt am tastat 52 de cuvinte pe minut cu acuratete de 91%) , 100% la scrisul propozitiei si 39 de cuvinte pe minut la scrisul textului in engleza (42 cuvinte pe minut tastate, cu 93% accuracy).

Am retastat azi textul in engleza, in conditii de antrenament, si a mers mult mai bine (47 cuvinte pe minut cu 97% accuracy). E un capitol la care trebuie sa mai lucrez ...

Proba a fost castigata de Luminita (tipa de care va spuneam in postul anterior) care a tastat cu 63 de cuvinte pe minut ambele texte si 100% acuratete la propozitia tastata fara sa vada.

Una peste alta a fost o intrecere reusita (parere subiectiva bineinteles ca doar am fost organizator).Chiar am vazut si niste texte scrise in .... klingoliana (ma refer bineinteles la propozitia scrisa legat la ochi). Proba copiilor a fost castigata de Mihai cu 12 cuvinte pe minut .. putin unfair caci a fost cel mai mare dintre pitici :)

Pe langa latura competitionala un alt lucru care a contat a fost ca am reusit sa strangem 50 de dolari pentru Kids Under Cover.

Ultima proba a fost alergarea distantei de 10 km. Inca o duminica in care m-am trezit la 4 dimineata. Proba cu echipamentul am facut-o cu o seara inainte, insa parca tot mi-a luat ceva vreme sa imi verific sa nu fi uitat ceva. Cred ca dimineata aia a fost una din ultimele dimineti racoroase inainte de venirea primaverii ...

Oricum la 5 eram deja in taxi si impreuna cu un prieten ne aflam in drum spre start-ul cursei. La vreo 6 km de locul cursei pe autostrada a trebuit sa oprim si am stat mai bine de 20 de minute aproape nemiscati, caci parca tot Brisbane-ul s-a trezit sa alerge si ei cursa asta cu noi.

Peste 42500 de participanti au fost anul acesta la B2B. Am avut ceva emotii ca nu ajungem la timp si o sa trebuiasca sa ma lupt cu o multime de lume, insa a fost super ok .. am ajuns cu 3,4 minute inainte de startul cursei. Faptul ca am terminat in 2009 sub 50 de minute m-a clasat in a doua grupa valorica si am avut "prioritate" la start.

O incalzire rapida, dupa care mi-am aruncat sacul de gunoi in care ma bagasem sa nu inghetz de frig (8 grade la ora startului), si ...da-i bataie!

Primele doua locuri au fost castigate de sportivi din Kenya, castigatorul a alergat distanta in 29 de minute si 37 de secunde (cu o viteza medie de 2’57’’ pe km).

Timpul meu a fost de 46:15 minute (cu o viteza medie de 4'37'' pe km) si am fost pe locul 1418 din cei 31.344 de concurenti care au luat startul la 10 km (chir daca doar 25.286 au terminat cursa). Super multumit de rezultat! Alina, Mihai si Iulia au participat si ei in proba de 5 km.

Insa parca lucrul care ma face sa fiu si mai mandru decat timpul pe care l-am scos e faptul ca impreuna cu o parte din voi am reusit sa strangem 1030 dolari pentru tinerii homeless din Australia. Lucrul asta m-a miscat si cred ca m-a ambitionat sa alerg mai repede.

Faptul ca am stans mai mult decat dublul target-ului initial in doar o saptamana, ma face sa ma gandesc ca mai sunt sperante, ca lumii inca mai ii pasa de ceea ce se intampla in jurul lor. Si ma face sa ma gandesc ca inca e ok sa visezi .. si vorba lui Donald Trump, daca tot o faci sa nu iti fie frica sa “think big” (sa visezi la scala mare)

Oameni din Romania, oameni din Australia cu care daca am schimbat cateva vorbe, colegi de servici, prieteni, oameni pe care nu ii cunosc m-au sprijinit in strangerea acestor fonduri. Pentru toti acestia nu am cuvinte sa va multumesc...

God bless you all!


A happy runner,
Dorin

Sunday, September 4, 2011

The quick brown fox jumps over the lazy dog

Ce treaba are treaba asta cu "vulpea care sare peste cainele lenes" cu tastarea rapida? … caci de fapt asta e subiectul despre care vreau sa scriu in acest post.

Am fost surprins sa descoper ca propozitia asta are toate literele din alfabetul englez. Daca nu ma credeti puteti sa verificati.

Aceasta propozitie a fost folosita in cursurile care te invata sa tastezi rapid caci inevitabil trebuia sa gasesti toate literele de pe keyboard. Pana nu demult, mai precis pana la versiunea de Word 2003, daca tastai comanda =rand() si apesi un Enter iti dadea un paragraf care continea aceasta propozitie. In versiunile mai moderne iti da trei paragrafe ce contin alte propozitii.

Comanda buna de tinut minte daca vrei ca sefului tau sa i se para ca esti adancit in scrierea unui document. Ceva asemanator faceam in facultate cand in prima jumatate de ora umpleam ciorna de prostii, urmand ca in urmatoarea jumatate de ora sa scot “servita” … stiu, stiu voi nu ati facut asta, insa deh, eu m-am indeletnicit si cu sportul asta (chiar daca acum nu prea sunt mandru de sacoul meu cu buzunare mari interioare).

Totusi daca tastezi =rand.old() si apesi tasta Enter iti apare textul cu pricina.

Sa revenim …

Vroiam ca blog-ul asta sa arate ce fel de “progress” am mai facut de la ultimul meu post, ca sa vedeti ca nu am uitat sa fac ce mi-am propus :)

Sa le luam pe rand …alergarea: zilele trecute am alergat 10 km in aprox 52 de minute. Cred ca asta e un timp bun pentru antrenament (mai ales ca primii trei km i-am alergat pe deal in sus). O sa vedem cat o sa scot duminica viitoare la Bridge to Brisbane.

Inotul: mi-am imbunatatit recordurile personale la 25 si 50m. Acum inot distanta de 50 m in 41 de secunde (si asta fara sa sar de pe block start). Si Mihai si-a imbunatatit recordul la 50 m cu peste 10 secunde (acum inoata distanta asta in 50 de secunde). Intelegeti acum de ce trebuie sa trag tare ... cineva imi sufla in ceafa! :)

Tastarea: aici lucrurile sunt un pic mai complicate. Am reusit sa tastez cu vreo 10 cuvinte pe minut mai repede (ceea ce inseamna o imbunatatire de aproate 30%), insa sunt cam in urma cu target-ul de 64 cuvinte pe minut. La ora cand scriu acest blog tastez in jur de 43 de cuvinte pe minut.

Cautand ceva tips and tricks ca sa imi imbunatatesc tastarea am dat peste un blog super interesant care printre multe alte posturi are si unul despre touch typing.

De aici mi-a venit si mie idea de a scrie un post care poate o sa fie de folos cuiva.

Prima data daca vreti sa vedeti care e viteza cu care tastati acum, puteti face un test online la urmatorul link

Am vazut ca iti poti alege limba in care vrei sa tastezi. Cum am schimbat pe romana, cum viteza mea de tastare a crescut la 65 de cuvinte pe minut.



Trebuia sa ma gandesc ca e important si limba in care e scris textul, caci pana la urma cuvintele respective nu sunt doar o insiruire de litere. Insa target-ul care mi l-am propus de 64 cuvinte pe minut a fost pentru un text in limba engleza asa ca inapoi la munca. Am fixat data concursului: sambata 10 septembrie, ora 11 a.m. (cu o zi inainte de Bridge to Brisbane)

Ideea cu touch typing-ul e de fapt sa reusesti sa tastezi cu toate degetele si sa faci lucrul asta fara ca sa te uiti la tastatura.

Prima lectie e sa iti pozitionezi mainile pe tastarura pe randul care incepe cu literele “a s d f …” astfel: degetul mic de la mana stanga deasupra tastei “a”, urmatorul (parca inelar ii zice) pe "s", urmatorul pe “d” si degetul aratator pe “f”. Apoi iti pozitionezi degetele mainii drepte pe literele “j k l ;” (aratatorul pe “j”, etc … degetul mic al mainii stangi pe “;”), iar degetele mari pe bara de spatiu. Puteti sa observati ca literele "f" si "j" au o mica indentare, tocmai ca sa te ajute sa iti repozitionezi mainile corect pe tastatura.

Sunt o gramada de programele care te invata lucrurile astea. Unul free cu care puteti sa incepeti e typeonline.co.uk

Are cinci lectii care te invata lucrurile de baza, inclusiv cum sa iti pozitionezi degetele. Fiecare dintre aceste cinci lectii are zece exercitii care sunt facute sa te ajute sa exersezi ceea ce ai invatat in lectia respectiva.


Daca vreti sa fiti mai “extremisti” puteti sa investiti intr-o tastatura care nu degeaba are denumirea de “ultimate keyboard”. Cu ce e mai deosebita de tastaturile noastre? Diferenta e ca nu are nici o litera sau cifra marcata pe tastatura (acelasi lucru poti sa il faci daca iei un tub de vopsea si dai pe tastatura ta).

In doua saptamani care banuiesc ca o sa fie deosebit de frustrante, cred ca o sa inveti sa tastezi destul de bine :)

Keep in touch & ...keep on typing!

Dorin

P.S. La ora la care scriu acest post s-au strans deja 140 de dolari pentru Kids Under Cover. Thanks a lot guys!