Friday, May 22, 2009

Il Luce

In dimineata asta m-am trezit mai devreme ca de obicei … la ora 4. Si nu ca sa merg la sala ci ca sa urmaresc finala Cupei UEFA.

De cand sunt in Australia nu prea am avut contact cu ce se mai intampla cu fotbalul, am vazut doar meciurile Romaniei la Europenele de anul trecut si finala Champions League. Motivul pentru care nu ma uit la un sport care imi place e in primul rand ora imposibila la care se difuzeaza meciurile, cat si faptul ca doar meciurile din Champions League sunt televizate pe canalele free. Asta e “disclaimer-ul” pentru faptul ca nu prea mai sunt in tema cu subiectul.

Interesul pentru partida de azi dintre Sahtior Donetsk si Werder Bremen a fost mai mult pentru faptul ca antrenorul echipei din Ucraina e Mircea Lucescu.

Am un respect deosebit pentru el, si orice lucru nou care il aflu despre el parca imi sporeste si mai mult acest respect. Cred ca e unul din oamenii care fac ca zicala ca “omul sfinteste locul” sa fie adevarata. E unul dintre cei mai iubiti antrenori care au antrenat in Turcia doua echipe rivale, ambele din Istanbul (Galatasaray si Besiktas). Chiar daca a plecat la Sahtior din 2004, suporterii nu l-au uitat, ca atare azi i-au scandat “I love you Luce” pe stadionul din Istanbul unde a avut loc finala cupei UEFA.

Plecarea lui sa antreneze o echipa din Ucraina pentru mine a fost suprinzatoare. Initial m-am gandit ca doar banii lui Rinat Akhmetov, un Abramovich al Ucrainei, l-au facut sa renunte la o cariera de antrenor care parea promitatoare pentru un campionat intr-o tzara in care exista practic o singura contra candidata la titlu: Dinamo Kiev.

Abia azi mi-am dat seama ca m-am inselat. Nu numai ca a cucerit campionatul Ucrainei de trei ori in cei 5 ani de cand antreneaza pe Sahtior, insa a format o mare echipa (are 5 brazilieni in formatie!!!), care joaca un fotbal frumos, si care se poate bate de la egal la egal cu marile echipe din Europa. Meritul lui sunt convins ca nu e numai in formarea echipei actuale, ci si a pepinierei din care vor apare jucatori de valoare: Sahtior Academy.

Azi ca o incununare a muncii lui a castigat ultima editie a Cupei UEFA (de anul viitor o sa aiba alt format si o sa se numeasca Europe League). Astfel se poate spune ca e primul si ultimul antrenor roman care a castigat Cupa UEFA. Trebuie sa amintesc ca are si un roman in formatie: pe Razvan Rat (care a evoluat si el cele 120 de minute ale partidei). O alta chestie interesanta e ca in semifinalele competitiei a eliminat-o chiar pe rivala Dinamo Kiev, deci e o dubla performanta :)

Declaratia lui de dupa meci arata de fapt viziunea acestui mare antrenor:
"Este o performanta care trebuie sa dea incredere echipelor din Est si curaj pentru a ataca Champions League. Suntem pregatiti sa facem performanta acolo, sa ajungem in fazele superioare si chiar sa o castigam."

Pe langa faptul ca vorbeste fluent 6 limbi, si e un profesionist desavarsit, e un om la care am apreciat intotdeauna caracterul lui. Iar din ciclul „aschia nu sare departe de trunchi” ma bucur ca si Razvan Lucescu, care e la inceput de drum, ii calca pe urme.

Mircea Lucescu e unul dintre oamenii care fac reclama buna Romaniei, alaturi de Hagi, Nastase, Nadia Comaneci, (chiar daca un ziar din Italia titra azi pe prima pagina „Tiganul Lucescu duce Cupa UEFA la Donetsk”) si vazandu-l fluturand tricolorul Romaniei m-a facut sa fiu mandru ca sunt ROMAN.

Il Luce ... respect!

1 comment:

Anonymous said...

apropo's de canale free, cand ai timp disponibil pentru vizionari pe net, indiferent de ora si domeniu sportiv, ai la dispozitie: http://www.rojadirecta.com/ dai clic pe randul cu meciul care te intereseaza si alegi din coloana, pe cele de la categoria "NON P2P"
S U C C E S !
un "fan" de la Bistrita