Sunday, July 20, 2008

Big Brother

A inceput Big Brother de ceva vreme si aici, ca doar e international. Am auzit ca ultima editie (au fost vreo 8, cica).

Well, eu m-am uitat la prima emisiune si am fost uimita ce concurenti “pestriti”. Stiam ca, daca vor sa aiba success, trebuie sa aduca oameni care sa fie in stare sa faca la fel ca si substantele din eprubeta cand le amesteci si dau reactii explozive.

Dar sa va zic ce au gasit astia: nelipsitul macho man, unul cu moaca de dur si tatuat generos.
Pe urma un student la drept (sau avocat), student eminent, 10 pe linie si IQ impresionant. O doctorita (veterinar) arsa de soare si cu un fizic de invidiat, care aducea a McLeod Daughters.
Un tip cu o voce de soprana. Zice ca asa e vocea lui si nu se preface. N-am auzit in viata mea asa ceva, iti zgaria urechile.
Blonda perfecta, o fata care sustinea ca, dupa operatii estetice, au ramas putine lucruri “naturale” la ea, fizic, insa personalitatea ei e foarte autentica. Cand a intrebat-o ce lucreaza a zis ca face shopping, ca avea de ales intre asta si facultate si a luat decizia cea mai meseriasa.
O tipa de vreo 60 si ceva de ani, bunicuta, singura, cam acra si foarte pornita sa faca ordine pe acolo.
O pitica de 1 metru, de meserie dansatoare din buric.
O fata dintr-o localitate din asta mai “anonima”. Dupa aceea inca una (surpriza?!), din aceeasi localitate. Se cunosteau. A fost un fel de “O, si tu?” – “Da, tu, si eu” – “Hihi, ce ma bucur” – “Hihi, si eu”. S-au pupat, dar, asa, mai cu dinti :)… presimt niste conflicte ascunse ce mocnesc pe acolo.
Nu-mi amintesc de restul gastii.

Prezentatori faini… dar parca mai faina e Raica noastra. Uitati un promo: http://www.youtube.com/watch?v=Awgv-DaIzQ4

Prima noapte, prima provocare. Nu i-a lasat sa intre in casa, au dormit in curte, iar dimineata a fost prima evacuare. Vot deschis, pe o scena. Ghici pe cine au scos? Ati ghicit, pe bunicuta care se lega de blonda de ce are fusta asa scurta.

In fiecare week-end sunt ceva jocuri sportive, ii pune sa faca tot felul de prostii.

Nu l-am urmarit, insa mi se pare ca poate sa te tina cu ochii bulbucati emisiune de emisiune numai sa te minunezi ce stupid poate fi. Ii ceva fascinant (cel putin pentru mine) in chestiile astea la care te intrebi ce mai poate urma. Am mai prins o secventa cand i-au ascuns poneiul de jucarie cu care dormea blonda. Asta le-a zis ca ea nu mai poate dormi fara el si a mers sa se planga la BB. Asta i-a raspuns ca poneiul a fugit singur, ca ea nu s-a purtat frumos cu el.

Pe urma am prins la radio o discutie cum ca pitica a cazut la jocurile lor meseriase si si-a rupt un picior. Asa ca a iesit din casa, au tinut-o semi-izolata sa nu afle ce se intampla si acum o baga inapoi, ca si-a scos gipsul. Faina scurtatura catre finala:). Si i-am mai auzit spunand ca vreau sa faca o supriza, sa o bage pe Pamela Anderson in casa!

Ce s-o mai lungesc, m-am uitat sa vad, chiar o aduce pe Pamela Andreson?! Si au adus-o, mai! Le-a aratat-o prima data printr-un geam si i-au lasat sa-i faca poze. A fost o aparitie, intr-o rochie rosie, scurta cu ceva volane. Dupa aceea l-a chemat BB pe unul dintre baieti in camera aia secreta si i-a dat-o in primire. Cica 3 zile trebuie sa stea cu ei acolo, sa faca ce fac ei, de mancare, curatenie, etc… Nu stiu ce a urmat pe acolo, erau tare impresionati cand au vazut-o, nu le venea sa creada, au strans-o toti in brate si au tot pupat-o... in repetate randuri :). Imi inchipui ca n-au pus-o la facut curatenie... poate aia de 60 de ani, ca nu stiu ce a facut, dar era iarasi inapoi in casa... si era prietena cu blonda acum... care blonda tocmai a fost eliminata... si era ingrijorata ca si-a facut un prieten in casa... care urma sa ramana acolo, fara ea ... si cu Pamela!

Dar stati, ca nu s-a terminat telenovela. Pamela a dat un interviu si a zis ca protesteaza impotriva felului barbar in care omoara in Gold Coast puii care sunt folositi de KFC… care KFC e sponsorul emisiunii si i-a facut oferta sa vina… care oferta, zice Pamela, pur si simplu, nu putea fi ignorata. Unii zic ca daca tot vroia sa protesteze, putea sa nu le ia banii, altii zic ca daca nu venea sa-si spuna parerea, nu putea ajuta cauza animalelor.

Una peste alta, toata lumea a castigat cate ceva: televiziunea 1,4 milioane de telespectatori noi la ora de maxima audienta (a batut tot), concurentii o experienta de neuitat, Pamela si-a facut numarul, si-a incasat cecul si si-a sustinut si cauza, puii poate o sansa sa se schimbe ceva, australianul de rand o noua chestie de care sa poate povesti (ca pana la urma, ei au platit pentru tot circul).

Na, ca v-am povestit si ce e la TV.

… stii pe ala mic, negru, ce respire greu? Era tac-su, ma!

Ne auzim datile viitoare si cu chestii mai serioase.

Cheers,
Alina

Monday, July 7, 2008

Limba noastra-i o comoara

S-a terminat cu lumea asta! Seful meu mi-a scris un mail in romaneste!

I-am zis odata ca e fain cand vorbesti o limba mai “anonima” cum e romana. Nu intelege nimeni ce spui sau scrii si esti in elementul tau.

In paranteza fie spus, eu cand vorbesc la telefon cu Dorin (sau cu alti romani) si sunt la lucru, in general vorbesc romaneste. Nu stiu daca e bine sau rau, m-am gandit la un moment dat ca as putea vorbi in engleza, asa, pentru ceilalti, sa nu creada ca vorbesc de ei, insa mi-e mai comod in romaneste si, avand in vedere ca e discutie privata, nu cred ca deranjeaza pe nimeni ca vorbesc in limba mea. Ca doar nici eu nu ma chinui sa aud cand vorbeste cineva la telefon ce zice, sau in ce limba…

Inchizand paranteza, seful meu a considerat ceea ce i-am spus un fel de provocare si, mai in gluma, mai in serios, a inceput sa caute traduceri. Cica vrea sa ne transmita instructiunile la fiecare dintre noi in limba materna.
Nu m-am ingrijorat prea tare, odata ca n-am nimic de ascuns si pe urma, ideea sa traduci automat in romaneste mi se parea destul de indepartata.

Prima data a incercat cu telefonul. Are unul smecher, unde poti alege propozitii uzuale si le zice in diferite limbi. In romaneste, le zicea unul cu un accent moldovenesc de te termina si parca din manualele de pe vremea lui Ceausescu:
“Spuneti-mi unde este centrul de informatii turistice, va rog!”.
Departe de o traducere universala…

A facut el ce a facut si pana la urma a gasit altceva. Traducerea nu e corecta 100%, in romaneste textul tradus suna ciudat si nu se acorda toate, insa din romaneste in engleza, traducerea e foarte buna. Asa ca de acum incolo, cand am ceva sa-i scriu, o sa o fac in romaneste... Probabil ca la ora asta mi-a descoperit si blogul si se amuza in secret de impresiile mele in legatura cu tara adoptiva :).

Cazul numarul 2, si mai teribil. Avem un prieten aici, un tip tare destept, ai carui parinti sunt romani (pai se putea altfel? :)). Ei bine, omul asta n-a fost niciodata in Romania si nici nu l-au invatat parintii romaneste (si ei au emigrat la randul lor pe cand erau copii si vorbesc mai bine engleza decat romana; nu-i de mirare, copiii mei vorbesc engleza mai bine decat romana si au emigrat de 1 an). Revenind la tipul asta, el a trait intre australieni, devenind, cum zic ei "true-blue".

Dupa ce a crescut, a avut placere si vointa sa recupereze timpul pierdut si sa invete limba stramosilor. Avand putin contact cu alti romani, a inceput din carti. A luat o Biblie romaneasca si una engleza si a inceput sa le citeasca… in paralel! Astea au fost inceputurile lui in ale limbii romane.

Acum a ajuns sa si vorbeasca si inca destul de bine. Intelege conversatie uzuala si se poate exprima usor. Mai face dezarduri, pune accentual gresit pe cuvinte, dar lucreaza la partea asta. Mai nou a descoperit www.dictionare.com si e fericit ca vede toate formele verbelor.

Eu ii urmaresc progresele si sunt curioasa unde va ajunge intr-un an. Ce e sigur e ca tipul e hotarat si nu se lasa! Parca vad ca in curand o sa ajunga sa-l comenteze pe Eminescu :)...

Si, venind vorba de Eminescu, am auzit ca este un traducator foarte talentat care a reusit sa-i traduca poeziile in engleza intr-un mod nou si indraznet. Si eu cred, ca multi altii, ca Eminescu este un poet intraductibil si ca e imposibil sa redai intr-o alta limba continutul, ritmul, armoniile melodice. Pana cand am vazut asta… cititi si voi si spuneti-mi ce credeti.

http://users.rcn.com/luceafarul/translators_lu.html

Si uite asa ajunge limba romana de circulatie internationala (ca, deh, romanii deja sunt :)). Pana la urma n-o fi romaneasca chiar asa de "in adancuri infundata" de chiar sa nu poti da de ea daca sapi putin.

La re-ve-de-re,
Alina