Sunday, February 10, 2008

Ploua infernal

De la Craciun ploua. Aproape in fiecare zi. Cateodata averse scurte, alteori furtuni in toata regula, cum n-am vazut in Romania. Acum inteleg pe deplin expresia „ploua cu galeata”. La fel si vorba unui australian, ca zicea ca aici cand ploua cateodata, ori ai umbrela, ori nu, tot aia e.

De la inceputul anului a plouat mai mult decat cat trebuia sa ploua in medie intr-un an intreg. Anul trecut a plouat doar cateva zile tot anul :). Asta e Australia. Ani ploiosi, ani secetosi, nu poti imblanzi natura.

Mari regiuni din Queensland sunt inundate. Saptamana trecuta a fost oprita circulatia si pe cateva strazi din Brisbane, in „Valley”. Unde stam noi si drumul pana la munca sunt sigure, nu se intrevad nici o speranta sa se inunde si sa trebuiasca sa stam acasa :). Se cam stie unde e posibil sa fie inundatii, si pe strazi sunt semnalizate drumurile si zonele inundabile. In afara de problemele astea cu inundatiile, mie imi place si cand ploua, ca se mai racoreste un pic. Cum se termina ploaia, incepe iarasi sa dogoreasca.

Paradoxul e ca nivelul de seceta si implicit, restrictiile, se mentin. Intr-un mod cu totul surprinzator si de neinteles pentru mine (si nu numai) apa din barajele de unde se alimenteaza Brisbane-ul nu prea creste. Pe acolo nu ploua. Se zice ca-s puse prost, pazite de munti, nu aici pe coasta unde se revarsa puhoiul. Eu ma gandesc si ca e posibil sa fi fost schimbari climatice si sa nu mai ploua in locurile unde ploua pe cand s-au construit barajele. Mai in nord, tot in Queensland, sunt baraje care se revarsa zilnic. La fel si in celelalte state. Dar aici nu.

Am citit intr-un ziar unde scria cum sa fii „flood-wise” si in paralel cum sa fii „water-wise”. Povesti din astea cu „water-wise” am auzit pana acum destul de mult, la fel cu „sun smart”, dar cu flood wise inca nu. Ne obisnuim si cu asta...

In concluzie, am umbrela cu mine in fiecare zi. Ca si in Melbourne. Stiti ca in Melbourne e perfect normal sa fie trei anotimpuri in aceeasi zi? Acolo oameni ar face bine cand pleaca de acasa sa-si ia cu ei umbrela si inca un rand de haine in caz ca vine frigul. Problema e din cauza amplasarii in partea de sud a continentului. Cand vine cate un vant de la Polul Sud, nu se impiedica pana in Melbourne decat in Tasmania, care si asa e mititica :).

Sa vedem daca mai ploua infernal si in luna lui Marte. Sau in luna lui Marte vor veni ploile in Romania?

Tinem legatura sa vedem care-i mai tare in ploi. Ca la capitolul temperaturi extreme pe scala pozitiva, dupa ce vara am vazut ca a fost in Romania, putem considera ca ati batut.

Cheers,
Alina

No comments: