Sunday, January 13, 2008

In the news

Imi tot spuneti, voi, cei care cititi blogul, ca va place faptul ca aflati lucruri despre partea asta de lume de care se stie atat de putin in Romania. Astazi vreau sa privim invers si va povestesc despre lucrurile care se stiu aici, in Australia, despre restul lumii. Adica, ce scriu ziarele, ce se aude la televizor, ce ii intereseaza pe oameni.

In plan politic, in afara de ce tine de Australia, am vazut articole despre Hillary Clinton, Benazir Bhutto sau problemele din Kenya. Nu cred ca am citit sau vazut ceva despre Romania, prea putin si despre Europa (in afara de Anglia). In 1 ianuarie au scos dosarele secrete de acum 30 de ani (si Base zicea ca o sa aflam ce s-a intamplat cu ostaticii din Irak dupa nu stiu cate zeci de ani). Aici se pare ca e foarte clara schema si ad-literam: adica dupa ce s-a trecut in noul an, s-au facut publice dosarele secrete ale anului 1977. Am inteles ca au fost ceva pacturi strategice cu americanii. Scuzati-mi ignoranta, dar numele care s-au vehiculat nu-mi spun mare lucru, asa ca nu pot da foarte multe detalii.

In sport, se intampla chestii mari aici si astea sunt televizate la greu. Acum e tenis, sper ca va uitati si voi. In afara de asta, criket si fotbal american. Si la testul de cetatenie sunt intrebari din criket, asa de important e pentru ei. La capitolul stiri monderne despre sportivi straini conduce, ca peste tot, Beckham. Se pare ca toti sunt interesati de el, cum ca e obsesiv- compulsiv (cica) si obsedat de curatenie, iar daca el sau nevasta-sa casca gura si zic ceva, curg rauri de cerneala sa explice reporterii si sa analizeze ce a zis si de ce. A fost in Sydney de curand la un meci, au batut australienii, insa el personal a facut un meci de zile mari. Pacat ca n-are echipa pe masura. In rest, stiri despre sportivii locali, pe care incep sa-i cunosc nu dupa performante sportive, ci pentru alte activitati colaterale :). De exemplu un jucator cunoscut de criket, Shane Warne, care acum joaca in Anglia, a scris un SMS pentru o pretena de-a lui, ceva de genul hai ca-s singur si din greseala l-a trimis la nevasta. Care i-a trimis un Reply ca vezi ca ai gresit numarul si si-a facut bagajele.

Si plin de stiri si poze si filmulete cu Britney Spears si cealalta care se drogheaza si tot conduce „under influence”, imi scapa numele. Si banuiesc ca n-o sa se opreasca cu articole de genul asta, cat timp revistele cu celebritati turmentate pe coperta se vand in draci.

Cat tine se staruri, daca sunt australieni au rating mai mare la stiri. Cand erau incendii in America, ei spuneau ca si casa lui Mel Gibson e in zona afectata, dar a scapat. Sau de Heath Ledger, fost surfer din Perth (coasta de vest), ca a divortat si si-a facut camera copilului in casa identica cu cea din casa fostei sotii, sa nu se simta copilul strain in nici una dintre case. Cate Blanchet e iarasi cap de afis prin toate ziarele. Asa am aflat ca si ea e australianca.

Ce mi se pare e ca in toate stirile, daca pot sa le lege cumva de Australia, o fac. Cutarica, mare star cu mama de origine australiana a facut aia si aia sau X, cel care a avut o relatia nu stiu cand cu modelul de origine australiana Y, a mai scos un film. Chiar azi am citit o stire cu unul din Prison Break, care, in caz ca nu stiati, a crescut in Sydney. Vedeti aici.

De cateva luni a fost in Brisbane Justin Timberlake si i-a suparat pe australieni. Am citit ca a mers la restaurant, aia au facut tot posibilul sa se simta bine, i-au dat masa gratis, iar el n-a lasat bacsis cum se asteptau si a iesit prin usa din spate sa nu-l vada reporterii, care il asteptau pentru interviuri. Cand a trecut cu masina, se arunca pe bancheta si se distra ca nu-l pot fotografia. Iar cand un reporter i-a spus ca ce s-ar bucura fiul lui daca l-ar vedea in carne si oase, Justin i-a zis la om ca se mira ca-l lasa cineva sa faca copii. Asta a pus capac, mai ales ca australienii sunt renumiti ca fiind foarte prietenosi si toata lumea a fost jignita si l-a facut cu ou si cu otet prin toate ziarele. Pe buna dreptate. Poate in America e mai usor sa zica cum ca e interesant sau rebel ca face asa ceva, aici se considera ca e, pur si simplu, nesimtit.

Mai sunt stiri locale cu calamitati naturale, ca plouat 3 saptamani si sunt inundatii in Queensland, incendii mai spre centru continentului. Perioada asta e normal sa fie multe ploi pe coasta, e cald si se evapora apa multa din ocean. S-a mai strans apa in baraje, dar inca nu a scazut nivelul declarat de seceta, e tot 6.

Sau stiri din capitolul social. De exemplu, este o jucarie pentru copii facuta in China cu ceva bilute, care s-a demonstat ca e toxica dupa ce cativa copilasi au mancat si au ajuns in spital. Si ziceau ei la stiri ca are un fel de drog si ca trebuie retrasa din toata magazinele. A doua zi ziceau la stiri din nou ca trebuie retrasa din toate magazinele. Alti copilasi, dar mai mari, peste 16 ani au ajuns in spital dupa ce au mancat bilutele respective, in urma stirii din ziua anterioara :).

Atat pentru astazi.
In exclusivitate pentru cititorii de limba romana a transmis din Australia ...

Alina

1 comment:

Anonymous said...

Despre incendiile din centrul Australiei si inundatiile din Queensland au zis cate ceva si la stiri la noi :)

Greti